'Datadeal tussen EU en VS is nog geen gelopen race'

20 JUL 2023 10:16 | ING

Dit is een expertquote van Samantha Reilly, Sector specialist Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) en Duurzame Energie, ING Sector Banking.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: EU akkoord met export persoonlijke data burgers naar de VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een nieuwe deal bereikt over het uitwisselen van data. Daarmee mogen bedrijven Europese persoonsgegevens weer opslaan op Amerikaanse servers. Amerikaanse inlichtingendiensten mogen volgens de nieuwe afspraak niet zomaar bij de persoonsgegevens van Europeanen.

Bedrijven moeten zich realiseren dat deze overeenkomst nog niet in beton gegoten is. De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems heeft al aangekondigd dat hij deze nieuwe deal zal aanvechten bij het Europees Hof. Hij is van mening dat de privacy nog steeds onvoldoende gewaarborgd wordt. Ook eerdere deals werden al onvoldoende bevonden door het Europese Hof. Bedrijven kunnen dus beter nog geen wijzigingen aanbrengen in de manier hoe ze data uitwisselen totdat er meer duidelijkheid over is.

Geen Europees alternatief

Op dit moment zijn veel bedrijven afhankelijk van grote Amerikaanse techbedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft. Er zijn weinig tot geen Europese alternatieven met een vergelijkbaar product- en dienstenaanbod. Hierdoor brengen Europese bedrijven hun data voornamelijk onder bij deze Amerikaanse partijen.

Deze volledige afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven kan de soevereiniteit van Europa in het geding brengen. Daarom is het goed als er een Europees alternatief wordt ontwikkeld dat zowel economisch voordelig als gebruiksvriendelijk is.

Het debat over dit onderwerp zal naar verwachting voortduren. Het is noodzakelijk dat er goede regelgeving en afspraken worden gemaakt om de privacy van data te beschermen en tegelijkertijd de soevereiniteit van Europa te waarborgen. Het is een complexe kwestie waarbij verschillende perspectieven en belangen meespelen. Overheden en bedrijven moeten daarom zorgvuldig blijven kijken naar de ontwikkelingen op dit gebied.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media