Meest recente uitkomsten Nederlands Verplaatsingspanel 10 december 2021

13 DEC 2021 15:03 | Dat.mobility

Persbericht Dat.mobility – Meest recente uitkomsten Nederlands Verplaatsingspanel 10 december 2021

De effecten van de huidige coronamaatregelen zijn terug te zien in het verplaatsingsgedrag van de gemiddelde Nederlander.

 

Sinds 26 november jl. zijn er strengere coronamaatregelen van kracht. Maatregelen om het aantal contactmomenten te reduceren. Vanaf 17.00 uur sluiten alle niet essentiële winkels, sportverenigingen en culturele instellingen; de zogenoemde avond lockdown. Daarnaast is het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken.  

Op basis van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) heeft Dat.mobility geanalyseerd welke effecten zichtbaar zijn in de data. Uit de data analyses blijkt dat er een daling is in het aantal verplaatsingen sinds de invoering van de nieuwe maatregelen twee weken geleden. Hieronder worden een aantal grafieken getoond met daarbij een korte toelichting.

1.      Afname drukte tussen 19.00 uur en 20.00 uur

We zien dat het momenteel erg rustig is tussen 19:00 en 20:00 uur. Het aantal reizende panelleden in dit uur ligt iets boven het niveau van de avondklok aan het begin van dit jaar. Hierbij moet wel een kleine nuance worden gemaakt: het weer was de afgelopen weken niet altijd even goed. Met een aantal avonden met regen en natte sneeuw. Slecht weer zorgt er over het algemeen voor dat mensen binnen blijven.

2.      Het gemiddeld aantal kilometers, verplaatsingen en reistijd is de afgelopen weken afgenomen

De gemiddelde reisafstand per panellid van het NVP ligt al sinds de eerste lockdown onder het niveau van voor de COVID-19 uitbraak. Mensen maken minder lange ritten. Het aantal verplaatsingen en de reistijd is minder sterk gedaald.

In de afgelopen weken zien we een daling van het gemiddeld aantal kilometers, verplaatsingen en reistijd per panellid. Dit niveau ligt nog niet op het niveau van de eerdere lockdowns. Dit kan komen doordat de maatregelen nu minder streng zijn.

3.      thuiswerken en een rondje om

In zijn algemeenheid zien we dat er nog steeds veel wordt thuisgewerkt, maar het niveau ligt onder het niveau van eerdere lockdowns. Het huidige advies om thuis te werken laat een lichte afname zien in het aantal mensen dat op kantoor werkt.

In periodes waarin veel thuis wordt gewerkt worden meer wandelingen rondom huis gemaakt. De stijging van het aantal wandelingen is de afgelopen weken minder sterk dan tijdens eerdere lockdowns. Mogelijk heeft het minder goede weer van de afgelopen weken daar invloed op gehad.

Waar komen deze gegevens vandaan?

De data zijn verzameld door het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), een representatieve groep van tienduizend Nederlanders die vrijwillig deelnemen. Het NVP is een unieke grootschalige informatiebron over verplaatsingsgedrag, motieven en achtergrondkenmerken van Nederlanders. De data die zij genereren, worden door onderzoekers verwerkt tot mobiliteitsgedrag van de gemiddelde Nederlander. Het NVP is een samenwerking tussen Dat.mobility, dat de gegevens verwerkt tot bruikbare inzichten, onderzoeksbureau KANTAR, dat zorgt draagt voor het panel, en Mobidot, dat de app heeft ontwikkeld die vervoersgegevens verzamelt.

Meer binnen deze rubriek