Grip op voetganger in mobiliteitsbeleid nu mogelijk

14 FEB 2024 08:45 | Goudappel

7 februari 2024. De voetganger is een belangrijke pion bij het (her)inrichten van de openbare ruimte en bij het aanpakken van mobiliteitsvraagstukken. Nu de woningbouwopgave grotendeels binnenstedelijk wordt uitgevoerd en de voetganger een steeds belangrijkere rol speelt in de mobiliteitstransitie, is het belang van investeren in de voetganger toegenomen. Waar mensen lopen, waarom en hoe dit te beïnvloeden, is een cruciale vraag voor beleidsmakers. Het Nederlands Loopstromenmodel geeft antwoord op deze hoofdbrekens. 

Eerste landelijke voetgangersmodel biedt inzicht in bewegingen van de voetganger.

Voor alle manieren waarop de mens zich kan verplaatsen zijn de netwerken en de mate van gebruik goed in beeld gebracht. Behalve voor lopen. Daarom heeft mobiliteitsexpert Goudappel het Nederlands Loopstromenmodel ontwikkeld. Dit model biedt de inzichten die nodig zijn om ook voor de voetganger een aaneengesloten netwerk met prioritering te ontwikkelen. Voor gebieden waaraan in de toekomst extra arbeidsplaatsen of nieuwe bewoners worden toegevoegd, kan het model het toekomstige effect op de voetgangersstromen in kaart brengen. Het biedt zo in verschillende situaties handvatten om te sturen op looproutes en het geeft houvast in het maken van keuzes bij het inrichten van de openbare ruimte.

Sturen op looproutes

Met het model kunnen ook voetgangersstromen van- en naar specifieke locaties en op ‘binnenplekken’ zoals in stations en in winkelcentra, in beeld gebracht worden. Dit biedt inzicht in bijvoorbeeld knelpunten qua drukte of in de meest geschikte plek voor bewegwijzering. Ook biedt het een binnenstadmanager nauwkeurige informatie over de bezoekersstromen in zijn winkelgebied. De ontwikkelaars menen met het Nederlands Loopstromenmodel beleidsmakers die de voetganger op de eerste plek willen zetten in hun mobiliteitsplannen, een helpende hand te reiken.

Dennis van Sluijs, adviseur mobiliteit & ruimte bij Goudappel en medeontwikkelaar van het model zegt hierover: “Het Nederlands Loopstromenmodel is van toegevoegde waarde voor een grote diversiteit aan vragen. Met het model kunnen we netwerkkaarten maken voor de voetganger, data-analyses uitvoeren maar ook voorspellingen doen voor toekomstig gebruik.”

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid