Netbeheerder Stedin plaatst om de dag een nieuw trafohuisje

24 JUN 2022 07:15 | Stedin

Stedin plaatst dit jaar 150 nieuwe trafohuisjes in haar verzorgingsgebied. Dat is ongeveer om de dag één nieuw huisje. Reden: steeds meer mensen verduurzamen hun huis of bedrijf. Daarmee stijgt de vraag naar elektriciteit. Dit betekent dat er bij steeds meer mensen in de buurt een trafohuisje wordt geplaatst of dat er nieuwe elektriciteitskabels worden getrokken.

,,Transformatorhuisjes, of trafohuisjes zoals wij ze noemen, zijn de lokale krachtbron die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen in iedere buurt mogelijk maken, legt CTO David Peters van Stedin uit. ,,Om van aardgas en kolen over te stappen naar duurzame elektriciteit zitten we midden in een grote verbouwing van ons elektriciteitsnet. Onze klanten zijn thuis al volop bezig met de energietranisitie: ze gaan elektrisch rijden, kopen een warmtepomp of installeren zonnepanelen. Al deze apparaten vragen of produceren veel meer elektriciteit en daarom breiden we de capaciteit van het net uit. Daar zijn meer kabels en dus ook trafohuisjes bij nodig.’’

Foto: trafohuisje van Stedin.

Waarom is een trafohuisje belangrijk?

Stedin beheert al zo’n 26.500 trafohuisjes in Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Ze kunnen van uiterlijk en formaat erg verschillen, maar de meeste zijn ongeveer 2,5 bij 3 meter. In het trafohuisje wordt middenspanning omgezet naar laagspanning, zodat het gebruikt kan worden in huis. Daarnaast maken ze ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Een trafohuisje is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.

Stedin krijgt regelmatig vragen over een nieuwe trafohuisjes. Waar zo’n huisje komt te staan luistert nogal nauw, want niet alle plekken zijn even geschikt. Ze moeten bijvoorbeeld aan de openbare weg staan op een centrale plek in de wijk. Daarnaast moeten monteurs van Stedin voor werkzaamheden of een storing er goed bij kunnen. Stedin plaatst de trafohuisjes in samenwerking met de gemeente. De buurt wordt bij het plaatsen van een nieuw trafohuisje geïnformeerd en waar mogelijk betrokken.

Zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen populair

Een van de redenen dat er meer trafohuisjes nodig zijn, zijn zonnepanelen. Die waren de afgelopen jaren al nauwelijks aan te slepen. Begin dit jaar hadden ruim 337.000 huishoudens in het verzorgingsgebied van Stedin zonnepanelen. Dat is 23% meer dan het jaar ervoor. Al die panelen samen hebben een vermogen van 1.232 megawattpiek. Die leveren in een jaar net zoveel stroom als alle huizen in Rotterdam of twee keer de stad Utrecht in een jaar gebruiken.

Het elektriciteitsnet hoeft niet alleen uitgebreid te worden voor zonnepanelen, maar ook voor zware elektrische apparaten in huis zoals, een inductiekookplaat, laadpaal of warmtepomp. Hiervoor is vaak een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Ook de aanvragen voor verzwaringen krijgt Stedin steeds meer. Normaal gesproken ligt dit rond de 450 verzoeken per week en dat steeg begin dit jaar soms naar meer dan 600 verzoeken per week.

Alles bij elkaar betekent dit dat Stedin de komende jaren z’n handen vol heeft aan de uitbreiding van het net en dat op steeds meer plekken nieuwe trafohuisjes komen. Meer informatie over trafohuisjes is te vinden op www.stedin.net/msstations.

Over Stedin

Samen werk maken van een leefwereld vol nieuwe energie. Dat is de missie van Stedin. Stedin is de onafhankelijke netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnet in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Stedin zorgt ervoor dat ruim 2,3 miljoen huishoudens en zakelijke klanten over energie beschikken om te leven, werken en ondernemen. Daarbij werkt Stedin aan een duurzaam energiesysteem dat ook in de toekomst betrouwbaar en betaalbaar is. Ons werkgebied is een overwegend stedelijke en industriële regio. In dit gebied is de energie-infrastructuur complex en de afhankelijkheid van energie groot. Stedin heeft ruim 4.000 medewerkers en het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.  

Meer binnen de rubriek Duurzame energie