'Meer vrouwelijke bestuurders, vooral op personeelsbeleid'

06 SEP 2024 13:38 | Mercer
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Derk Koole

Aanleiding:
Een op de drie nieuwe bestuurders dit jaar vrouw, maar wel vooral bij de grootste bedrijven

In de afgelopen jaren zijn meer vrouwen aangesteld als bestuurder bij beursgenoteerde bedrijven. Het wettelijke quotum helpt dus. Wel zien we dat vrouwen vooral worden ingezet op de HR-portefeuille: ze stromen beter door op de ‘ondersteunende functies’ dan op de businessrollen in de raden van bestuur. Er is nog ruimte voor groei en daar spelen werkgevers een belangrijke rol in. 

Met de komst van meer vrouwen begint de mannelijke cultuur binnen raden van bestuur en van commissarissen langzaam te veranderen. Vrouwelijke bestuurders worden vaker gevraagd zich op personeelsbeleid en dus ‘mensen’ te richten; veelal gezien als meer vrouwelijke onderwerpen. Desondanks is de toename van het aantal vrouwelijke bestuurders een stap in de goede richting. De cijfers laten namelijk zien dat wettelijke verplichtingen helpen. De goede ontwikkeling is in gang gezet en veranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig.

Verdiepen in ambities medewerkers

Om die verandering door te zetten, is bewustwording bij werkgevers nodig: veel vrouwen onderbreken hun carrière vanwege een zwangerschap en werken daarna vaak minder. Vrouwen nemen thuis nog altijd de meeste zorgtaken op zich. Dat maakt de spoeling voor beursgenoteerde bedrijven relatief dunner, want vrouwelijke werknemers worden zo niet klaargestoomd voor grotere rollen. Maatregelen als extra partnerverlof bij geboorte helpen: het stimuleert mannen om meer te gaan zorgen. Dit zorgt voor een gelijker speelveld voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Sturende wetgeving is zinvol om veranderingen in te zetten. Toch moet het uiteindelijke verschil vervolgens worden gemaakt door werkgevers. Zij moeten vrouwen actiever helpen om door te groeien binnen de organisatie. Werkgevers moeten zich bewust zijn van bepaalde genderpatronen, en deze vervolgens doorbreken. Dat doen ze door werk, beoordeling en promotie zo in te richten dat iedereen – ongeacht gender en kinderwens – in gelijke mate kan groeien en ontwikkelen.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen