'Vijf-stappenplan kan arbeidsmarktkrapte oplossen'

18 SEP 2024 13:23 | Mercer
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Derk Koole

Aanleiding:
Hoofdstuk 10b. Arbeidsmarktkrapte | Regering | Rijksoverheid.nl

Het nieuwe kabinet wil de arbeidsmarktkrapte aanpakken. Onder andere door de kwaliteit van werk te verhogen én meer productiviteit te creëren. Het regeerprogramma is echter nog weinig concreet. Het kabinet moet kiezen welke sectoren en bedrijven ze wil behouden én in welke we niet meer willen investeren. Het regeerakkoord doet daarnaast een beroep op het bedrijfsleven om op een andere manier te werken.

Veel bedrijven krijgen het arbeidsmarktprobleem zelf niet opgelost. Aandeelhouders vragen om meer rendement, tegelijkertijd is het verloop hoog en nemen ziekteverzuim en het aantal burn-outs toe. Dat zorgt voor meer druk op de werknemers op de werkvloer. Onderstaand vijf-stappenplan biedt uitkomst, kabinet en bedrijfsleven kunnen de arbeidsmarktkrapte er mee te lijf gaan. 

Stap 1: Bepaal welk werk Nederland moet behouden

De overheid wil de focus verleggen van werkgelegenheid creëren naar kwaliteit van werk. Dat vraagt om keuzes. Is een industrie erg vervuilend? Of kunnen we een sector slechts draaiend houden met werknemers van buiten Nederland, terwijl de producten voor het overgrote deel zijn bedoeld voor de export? Dan moet dat werk niet meer worden uitgevoerd in Nederland. Zo spelen we werknemers vrij. Steun en subsidie moeten vanaf nu uitsluitend gaan naar sectoren die we in Nederland willen houden en stimuleren. Een heldere visie helpt ondernemers bepalen of ze nog willen investeren in werk dat niet meer wordt gesteund of liever groeien in werk waar Nederland voor kiest.

Stap 2: Breng de werkzaamheden in kaart

De werkgever moet vervolgens inventariseren en categoriseren welke werkzaamheden binnen het bedrijf plaatsvinden. Terecht geeft het regeerakkoord aan dat ook de overheid werkgever is en moet kijken welk werk een echte bijdrage levert aan de belangrijkste maatschappelijke opgaven.

Stap 3: Bepaal welke werkzaamheden het verschil maken

Blijft het bedrijf deze werkzaamheden intern uitvoeren, moeten werkzaamheden door een ander Nederlands bedrijf worden opgepakt of is outsourcing of afstoting juist beter?

Stap 4: Inventariseer welke werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd

Door automatisering maakt een werkgever schaarse capaciteit vrij.

Stap 5: Bedenk hoe taken kunnen worden geclusterd op schaarse vaardigheden

Door automatisering bij administratieve organisaties zoals het UWV komen werknemers vrij. Zij kunnen bijvoorbeeld de administratieve taken van zorgmedewerkers en leerkrachten overnemen. Zo staat de verpleger vaker aan het bed en heeft de leraar meer tijd voor de klas, verhogen we de kwaliteit van werk en pakken we tegelijkertijd het oplopende ziekteverzuim aan.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen