'Verantwoordelijkheid inkorten wachtlijsten psychische zorg ligt ook bij werkgevers'

25 OKT 2024 11:15 | Mercer
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Peter Abelskamp

Aanleiding:
Werknemer vaker naar bedrijfspsycholoog door wachtlijst in reguliere zorg

De wachtlijsten voor psychische zorg zijn lang. Daarom stappen zieke werknemers steeds vaker naar de bedrijfsarts voor een verwijzing naar een bedrijfspsycholoog. Deze is beschikbaar via de arbodienst of staat bij sommige werkgevers zelfs op de loonlijst. Mercer beschouwt deze ontwikkeling als zeer positief. Werkgevers faciliteren werknemers naar snellere hulp en dat is hard nodig.

Meldt een werknemer zich ziek vanwege mentale klachten? Dan kan het via het reguliere circuit in Nederland lang duren voor er hulp beschikbaar is. Dat is allereerst vervelend voor de medewerker zelf. Juist bij psychische klachten draagt snelle gerichte hulp bij aan een spoedig herstel. Maar verzuim brengt ook hoge kosten met zich mee voor de werkgever: het loon moet worden doorbetaald, vervanging ingehuurd of collega’s moeten overwerken en er worden kosten gemaakt voor ondersteuning. Alles bij elkaar kost ziekteverzuim gemiddeld zo’n 315 euro per dag. (bron ArboNed).

Een gezondheidsbeleid opstellen en uitdragen, waarin helder staat hoe om te gaan met psychisch verzuim biedt een kans voor werkgevers die hun verantwoordelijkheid willen nemen. In dit beleid leggen zij vast welke mogelijkheden de organisatie biedt op het gebied van preventie en ziekte. Het moet helder zijn waar de werknemer zich kan melden met psychische klachten en hoe dat leidt tot directe hulp en wie de kosten van zo’n traject draagt. Dat vraagt natuurlijk om een investering van de werkgever, maar kan de verzuimperiode van een werknemer flink inkorten. Dat is fijn voor de werknemer en bespaart de werkgever de kosten van uitval.

Verder zorgt een goed verzuim en wellbeing beleid voor gezonde én tevreden werknemers die sneller geneigd zijn om bij een werkgever te blijven. En dat is geen overbodige luxe in onze huidige krappe arbeidsmarkt.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen