Israël zet doelbewuste blokkade hulp Gaza door, Oxfam Novib eist actie

18 MRT 2024 00:01 | Oxfam novib

Den Haag 18 maart 2024 – Oxfam Novib luidt de noodklok om het opzettelijk en structureel toegebrachte lijden van de Gazaanse bevolking door het doelbewust blokkeren van hoognodige humanitaire hulp. In het vandaag gepubliceerde rapport roept Oxfam Novib de internationale gemeenschap, waaronder de Nederlandse regering, op om alle mogelijke diplomatieke drukmiddelen in te zetten om Israël te laten stoppen met het systematisch tegenhouden van goederen nu 75% van de bevolking op het randje staat van de hongerdood.

Volgens Oxfam Novib wordt levensreddende noodhulp voor de bevolking in Gaza bewust tegengehouden en vertraagd door de Israëlische autoriteiten. Israël heeft een totale controle over alle goederen die Gaza in- en uitgaan, inclusief de grensovergang met Egypte. Dat er op dit moment veel te weinig hulp Gaza binnenkomt is dan ook een bewuste daad door de Israëlische regering en volgens Oxfam in strijd met het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof om genocide te voorkomen.

“Mark Rutte was afgelopen week voor de vierde maal op bezoek in Israël en had naar eigen zeggen een ‘zeer nuttig’ gesprek met premier Netanyahu. Maar al die gesprekken hebben tot nu toe niets opgeleverd om de humanitaire toegang te verbeteren. Terwijl organisaties als Oxfam grote moeite hebben om hulpgoederen binnen te krijgen, sterven er op dit moment kinderen als gevolg van acute ondervoeding. Dat kunnen en mogen we niet accepteren,” aldus Michiel Servaes, directeur Oxfam Novib.

Zeven manieren om hulp te blokkeren

In het vandaag verschenen rapport staat in detail beschreven hoe de regering van Israël doelbewust en structureel de internationale humanitaire respons voor de noodlijdende bevolking van Gaza blokkeert en ondermijnt. Oxfam beschrijft een zevental manieren waarop dit gebeurt. Zo zijn procedures en inspecties van vrachtwagens voordat ze Gaza in mogen onacceptabel lang en onnodig inefficiënt. Daardoor staan er meer dan 2000 vrachtwagens in de rij op amper 40 kilometer van de grens. Ook worden hulpgoederen om onverklaarbare redenen tegengehouden of inbeslaggenomen door de Israëlische autoriteiten, zoals essentieel apparatuur voor schoon drinkwater, waterzakken en testkits om waterkwaliteit te toetsen. Het komt ook voor dat een hele vrachtwagen uit de wachtrij wordt gezet als er 1 voorwerp in zit dat de Israëlische autoriteiten niet willen toestaan.

Uit onderzoek van Oxfam blijkt dat Israël in de afgelopen 157 dagen sinds de oorlog begon slechts 15.413 vrachtwagens in Gaza heeft toegelaten. Er moeten minstens vijf keer zoveel meer vrachtwagens Gaza binnen om de bevolking in leven te houden. In februari liet Israël 2.874 vrachtwagens toe, een daling van 44% ten opzichte van januari.

Daarnaast worden humanitaire missies naar het noorden van Gaza, waar de humanitaire noden verreweg het grootst zijn, stelselmatig geweigerd door de Israëlische autoriteiten. Dat in combinatie met het enorme gevaar voor hulpverleners. Sinds oktober zijn er 165 VN medewerkers, 364 medische hulpverleners en minimaal 8 medewerkers van internationale organisaties gedood door Israëlische bombardementen. Noodhulp wordt in Gaza haast onmogelijk gemaakt.

“Het Internationale Gerechtshof heeft de Israëlische regering opgedragen alles te doen wat zij kan om genocide te voorkomen en om hulp massaal op te schalen. In plaats daarvan zien we hoe de noodhulp sindsdien nog meer gefrustreerd wordt. President Biden en premier Rutte hebben een ‘rode lijn’ getrokken bij een aanval op Rafah. Daar maken wij ons ook grote zorgen. Maar feit is dat de rode lijnen van het internationaal recht en van de medemenselijkheid al lang zijn overschreden. Leiders die nu nog niet met hun vuist op tafel slaan en niet bereid zijn om consequenties te verbinden aan de handelswijze van Israël, zijn medeplichtig aan wat er voor onze ogen in Gaza gebeurt. Eis een onmiddellijk staakt-het-vuren en de opening van alle grensovergangen, zodat wij als hulporganisaties eindelijk ons ​​werk kunnen doen om mensenlevens te redden”, aldus Servaes.

NOOT VOOR DE REDACTIE Voor interviews is Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, beschikbaar Meer informatie persvoorlichter Wilma van der Maten wilma.vandermaten@oxfamnovib.nl +31651287965 Het rapport is op aanvraag beschikbaar.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen