Terwijl de gasprijzen bij sommige leveranciers boven het voormalige prijsplafond van 1,45 euro per kuub uitstijgen, blijkt dat in 2025 gemiddeld 32,8 procent van de energierekening opgaat aan belastingen. Deze conclusie komt voort uit een analyse van Energievergelijk.nl.
Voor een huishouden met een typisch verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas resulteert dit in een jaarlijkse belastingafdracht van 853 euro.
Sterk afhankelijk van verbruik
De belastingdruk op energie varieert sterk per verbruiksniveau. Zo betaalt een zuinig huishouden met een jaarlijks verbruik van 1.500 kWh stroom en 400 m3 gas slechts 6 procent belasting (75 euro per jaar). Dat komt mede dankzij de vaste vermindering energiebelasting van circa 635 euro.
Aan de andere kant lopen ‘grootverbruikers’ (4.000 kWh/1.800 m3) op tegen een belastingaandeel van 40,9 procent, goed voor 1.599 euro op jaarbasis.
Opvallend is dat gasgebruik zwaarder wordt belast dan stroom, waarbij 59 procent van de gasprijs uit belastingen en btw bestaat. Veel meer dan in de rest van Europa, blijkt uit onderzoek.
Lagere belasting bij duurzame investeringen
Duurzame investeringen blijken een grote rol te spelen in de hoogte van de belastingen. Zo zien huishoudens met zonnepanelen, die netto geen stroom afnemen, hun belastingdruk dalen naar 25,3 procent (482 euro per jaar).
Bij een hybride warmtepomp met een typisch verbruik van 4.500 kWh en 400 m3 gas bedraagt de belasting 527 euro (25,2 procent), terwijl huishoudens die volledig van het gas af zijn tussen de 214 en 363 euro (16,1 tot 22,6 procent) betalen.
“Verduurzaming is niet voor iedereen weggelegd”
De hoge belastingen zetten veel Nederlanders onder druk. Energievergelijk.nl ontvangt dagelijks berichten, e-mails en telefoontjes van huishoudens die moeite hebben hun energierekening te betalen.
Energie-expert Koen Kuijper is dan ook kritisch op de hoge belastingen: “De energiebelasting is in feite een vorm van accijns om energieverbruik te ontmoedigen en woningen te verduurzamen.”
“Maar verduurzaming is lang niet voor iedereen weggelegd”, vervolgt hij. “Denk bijvoorbeeld aan huurders, waarbij de verhuurder de beslissingen neemt. Zij hebben beperkte mogelijkheden. Bovendien blijven de investeringskosten voor een warmtepomp of isolatie voor mensen met een laag inkomen aan de hoge kant.”
Politieke keuze
De overheid rechtvaardigt de hoge belastingen als middel om CO2-reductie aan te moedigen en duurzame energieprojecten te financieren, zoals windparken. Ook wordt de energiebelasting gebruikt voor het subsidiëren van duurzame oplossingen voor huishoudens, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen.
Volgens Kuijper is het dan ook vooral een politieke keuze om de belasting op gas zo hoog te houden.
Dit is een origineel bericht van Energievergelijk.nl
Ga naar alle berichten van deze organisatie.