Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2022: koffie en thee blijven onmisbaar

01 OKT 2022 06:00 | Koffie & Thee Nederland

Derde editie Nationaal Koffie & Thee Onderzoek: koffie en thee blijven onmisbaar

We drinken met z’n allen elke dag een kleine 33,5 miljoen kopjes koffie en 16,2 miljoen koppen thee in Nederland. Ondanks dat we leven in tijden van onzekerheid, blijven koffie en thee onmisbare producten. De klassiekers zwarte koffie en zwarte thee steken met kop en schouders boven andere varianten uit! Dat blijkt uit de derde editie van het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek van Koffie & Thee Nederland. 

Koffie en thee zijn crisisbestendige dranken. Ze maken deel uit van onze dagelijkse rituelen en geven van oudsher ritme aan de dag. Alleen kraanwater wordt nóg vaker gedronken. Bijna 8 op de 10 Nederlanders drinkt wel eens koffie. Voor thee is dat bijna 7 op de 10. Van de koffiedrinkers drinkt 45% het liefst zwarte koffie, gevolgd door cappuccino (25%). Theedrinkers geven een voorkeur aan zwarte thee (24%), groene thee met een smaakje wordt als tweede favoriet genoemd (13%). Sinds het onderzoek van 2018 lijkt er een stijgende lijn te zitten in het aandeel jongeren (16 t/m 34 jaar) dat koffie en thee drinkt. Het percentage dat minstens 1 keer per week koffie drinkt in 2022 steeg met 5% in vergelijking met 2018. Als het gaat om dagelijks koffiedrinken zijn ouderen hen nog steeds de baas. 85% van de ouderen (55+) drinkt elke dag koffie, bij de jongeren is dat 30%. De liefde voor koffie en thee kent dan ook vele redenen; in het onderzoek noemen mensen dat ze de dranken uit gewoonte drinken, voor de gezelligheid en gezondheid, omdat het weinig calorieën bevat, ze er wakker door blijven en – vooral – omdat ze het lekker vinden. 

Thee wordt nog steeds het meest gezet met een theezakje per kop, bijna 60% van de theedrinkers gebruikt bijna altijd deze zetmethode. Ook wordt een ruime selectie theesmaken in restaurantgelegenheden gewaardeerd, maar liefst 39% van de theedrinkers vindt dit een grote meerwaarde. Wellicht speelt de opening van de horeca hier ook een rol in: men kan weer genieten van een ruimer aanbod dan men misschien thuis heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat onze kennis over koffie en thee wel beter kan. Niet iedereen weet dat koffie en thee goed zijn voor de vochtvoorziening en je lichaam echt niet uitdrogen. Of dat koffie en thee zonder suiker naast water in de Schijf van Vijf staan van het Voedingscentrum. Dat laatste weten jongeren vaker dan oudere koffiedrinkers (32% vs 20%). Maar liefst 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar dat klopt niet! Groene en zwarte thee komen van exact dezelfde theeplant. Het verschil ontstaat, doordat de blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd, en de blaadjes van groene thee niet. Dat proces verandert wél de kleur en de smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

Over het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

Koffie & Thee Nederland heeft in juli 2018 voor het eerst het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek uitgevoerd. Wij brengen nu de resultaten naar buiten van de derde editie, uitgevoerd in juni 2022. Met dit onderzoek, gehouden onder Nederlanders van 16 jaar en ouder die minimaal één keer per week thee en/of koffie drinken, brengt de branchevereniging de kennis, de houding en het gedrag van de Nederlandse koffie- en theedrinkers in kaart. Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok. 1520 Nederlanders hebben de vragenlijst ingevuld, waaruit in totaal 1.413 Nederlandse koffie- en/of theedrinkers zijn geselecteerd. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Over Koffie & Thee Nederland - Koffie & Thee Nederland is de belangenbehartiger voor Nederlandse koffie- en theebedrijven. Onze leden houden zich bezig met koffie en/of thee. Dat kan zijn als handelaar in thee of groene koffie, als brander of als (thee)pakker. Gezamenlijk maken wij ons sterk voor een verantwoorde groei van de koffie- en theesector in Nederland door het optimaliseren van het ondernemingsklimaat en het positioneren van koffie en thee als duurzame en gezonde producten. Voor vragen en/of aanvullende informatie - Lisanne Evers, Algemeen Secretaris a.i. Koffie & Thee Nederland, Tel 1: 06 41 67 89 79, Tel 2: 070 336 51 61, E-mail: levers@koffiethee.nl Noot voor de redactie - Berekeningen dagelijkse kopjes koffie en thee in heel Nederland: Berekening Koffie: 14.000.000 Nederlanders boven de 15, waarvan 63% dagelijks koffie drinkt. Gemiddeld worden per persoon 3,8 koppen koffie gedronken. 14 miljoen x 0,63 = 8,8 miljoen Nederlanders die dagelijks koffie drinken. 3,8 x 8,8 miljoen = 33,5 miljoen koppen koffie per dag in Nederland. Berekening Thee: 14.000.000 Nederlanders boven de 15, waarvan 40% dagelijks thee drinkt. Gemiddeld worden per persoon 2,9 koppen thee gedronken. 14 miljoen x 0,4 = 5,6 miljoen Nederlanders die dagelijks thee drinken. 2,9 x 5,6 miljoen = 16.240.000 koppen thee per dag in Nederland

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca