'Uitvoerende bouwsector profiteert van krimpende woningmarkt'

30 JUL 2024 12:10 | ING
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan van der Doelen

Aanleiding:
Heijmans schiet omhoog op beurs na hogere winstverwachting 2024

De recent gepubliceerde halfjaarcijfers van bouwbedrijven BAM en Heijmans zijn hoopgevend voor andere uitvoerende bouwers. In de huidige krimpende markt kunnen vooral bouwbedrijven profiteren van inkoopvoordelen. De leveranciers van materialen kampen al enige tijd met afnemende orders en zijn daardoor sneller bereid tot prijsconcessies.  

BAM en Heijmans boeken meer winst in 2024

De omzet van Heijmans steeg met 30 procent en het operationele resultaat steeg naar 7,5 procent van de omzet. BAM boekte een omzetstijging van 6 procent naar 3,1 miljard euro. Het operationele resultaat steeg hier tot meer dan 4 procent van de omzet. De cijfers, en vooral de vooruitzichten, zijn beter dan verwacht. Dat komt onder meer door een verbeterde woningmarkt.

Woningmarkt verbetert

Het aantal verkochte woningen is bij beide bouwbedrijven verder gestegen. Een begrijpelijke ontwikkeling vanwege de stabiele rente en de nog steeds grote vraag. Ook hebben kopers over het algemeen baat bij de aangepaste leennormen die 1 januari zijn ingegaan. De aantrekkende woningmarkt is ook terug te zien in een stijging van het aantal afgegeven vergunningen. In de eerste vijf maanden van 2024 werden er 28 procent meer vergunningen afgegeven dan in de eerste vijf maanden van 2023.  

Toch zijn er nog zeker forse belemmeringen aan te wijzen. Zoals de netcongestie, de lange bezwaarprocedures en het gebrek aan voldoende plancapaciteit voor de komende jaren.

Bedrijfsvoering cruciaal in een krimpende markt

De bouwsector kampt momenteel met een krimpende markt (2024: -/- 3 procent ten opzichte van 2023). In zo’n krimpende markt is het voor bouwbedrijven des te belangrijker om scherp te zijn op de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door een stevige risicobeheersing en het managen van projecten. Hoe minder verspilling, hoe beter het is. Maar de bouwbedrijven kunnen ook profiteren van inkoopvoordelen omdat de leveranciers van materialen door de krimp te maken hebben met teruglopende orders en daardoor eerder genegen tot concessies in prijs.

Jan van der Doelen is sector specialist Building & Construction bij ING Sector Banking. Meer informatie via https://www.ing.nl/zakelijk/sector/building-and-construction/outlook-bouw

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek