'Pensioenfondsen moeten helder zijn over investeringen in wapenfabrikanten'

03 APR 2023 15:56 | ASN Bank

Dit is een expertquote van Piet Sprengers, Manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid, ASN Bank.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Nederlandse belegger heeft wapenwinsten nog niet in het vizier | ANP

Het pensioenfonds waarbij je aangesloten bent maakt mogelijk een (hoger) rendement doordat soldaten in Oekraïne vechten met wapens van Europese en Amerikaanse wapenfabrikanten. Een aantal Nederlandse pensioenfondsen belegt hierin. Volgens Eumedion-directeur Rients Abma staan gepensioneerden wellicht positief tegenover investeringen in wapenbedrijven, mede door het hogere rendement. Het is de vraag of gepensioneerden, maar ook de deelnemers die nog niet met pensioen gaan, hier inderdaad zo over denken.

Maar zelfs als dat zo zou zijn, dan heeft het fonds nog steeds een eigen verantwoordelijkheid. Het centrale dilemma bij het investeren in wapens is dat financieel rendement direct voortkomt uit conflicten en ellende elders. Het is wenselijk dat pensioenfondsen hun deelnemers een helder antwoord geven op de keuze die zij in dit dilemma maken.

Meer binnen de rubriek Economie en geld