Bestaanszekerheid lijkt het campagnethema van deze verkiezingen

13 NOV 2023 14:55 | Movisie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marjet van Houten

Aanleiding:
Bestaanszekerheid lijkt het campagnethema | NPO Radio 1

Als er een campagnethema is waar alle lijsttrekkers de mond vol van hebben, dan is het wel bestaanszekerheid. De term is niet meer weg te denken uit de politieke debatten, schrijft NPO Radio 1. Hoog tijd om het thema eens te ontleden.

In de verkiezingsdebatten over bestaanszekerheid gaat het veel te weinig over het tweede deel van dit begrip, over de zekerheid. Meer minimumloon en schulden aanpakken is cruciaal maar voor duurzame zekerheid is meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan volwaardig betaald werk voor iedereen en plaatselijke voorzieningen waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld maaltijden, sport en dagbesteding. Laat de overheid bij beslissingen over bestaanszekerheid bovendien standaard mensen die het betreft raadplegen, en stel daarvoor een Ervaringsraad in, vergelijkbaar met andere adviesraden of de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). 

Over zulke duurzame bestaanszekerheid organiseert Movisie een landelijk debat op 19 november in Arminius, Rotterdam, waaraan politici van onder andere VVD, PvdA-GroenLinks, Volt, JA21 en SP aan meewerken. Zie voor meer informatie: https://www.movisie.nl/agenda/movisie-verkiezingsdebat-over-bestaanszekerheid-meer-dan-geld Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze expert Marjet van Houten, of de communicatieadviseur van dit onderwerp Paul van Yperen. Bij overname van de quote altijd de naam van onze expert en onze bedrijfsnaam noemen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws