Betaalbare medicijnen laten grootste verzekeraars koud
Den Haag, 25 april. Aegon en Allianz beleggen in 2019 tezamen maar liefst 11 miljard euro in 19 farmaceutische bedrijven zonder hen aan te sporen om hoge medicijnprijzen terug te dringen. Ook ontbreekt het deze verzekeraars aan inzet om belastingontwijking door farmareuzen tegen te gaan. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer naar investeringen van verzekeraars in farmaceuten, dat vandaag gepubliceerd wordt.
Peter Ras, woordvoerder Eerlijke Verzekeringswijzer: “Betaalbare medicijnen zijn van levensbelang, in het bijzonder voor arme mensen in Nederland èn in ontwikkelingslanden. De druk van verzekeraars op farmaceuten om betaalbare medicijnen te maken en eerlijk belasting te betalen moet omhoog. Vooral Aegon en Allianz moeten hiermee aan de bak. Verzekeraars kunnen veel beter samenwerken om farmaceuten te dwingen niet langer grote winsten te boeken over de ruggen van burgers.”
Uit het praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer blijkt dat de negen grootste verzekeringsgroepen in Nederland in 2019 in totaal voor ruim 14 miljard euro in 19 grote farmaceutische bedrijven beleggen (o.a. AbbVie, Bayer AG, Eli Lilly, Gilead Sciences, Johnson & Johnson en Pfizer). Verreweg de grootste investeerders zijn Allianz (8,2 miljard Euro) en Aegon (2,8 miljard euro). Deze twee verzekeraars doen niets om farmaceuten te stimuleren om betaalbare medicijnen aan te bieden. De zeven andere verzekeringsgroepen, Achmea, ASR, Vivat, CZ en Menzis zetten zich daarentegen wél actief in voor betaalbare medicijnen. Menzis is een rechtszaak tegen een farmaceut begonnen vanwege exorbitant hoge medicijnprijzen. Vier verzekeraars (Achmea, ASR, NN en Vivat/Actiam) hebben de investeerdersverklaring van de Access to Medicine Index getekend, vijf verzekeraars hebben dit nog niet gedaan (Aegon, Allianz, CZ, Menzis en VGZ).
Op het gebied van belastingontwijking blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vijf van de negen onderzochte verzekeraars geen concrete actie ondernemen tegen oneerlijke belastingbetaling door farmaceuten. Aegon, Allianz, Menzis, NN en VGZ doen nauwelijks of niets tegen belastingontwijking door farmaceuten. De Financial Times publiceerde in maart 2018 over de forse kloof tussen wat farmaceuten zeiden aan belasting te hebben betaald en wat zij daadwerkelijk hadden betaald. Uit onderzoek van Oxfam in september 2018 bleek dat farmaceuten hun winsten op grote schaal verschuiven naar belastingparadijzen. Belastinginkomsten zijn cruciaal voor overheden om diensten als gezondheidszorg en onderwijs mee te betalen.
Achmea en Menzis beloofden in het kader van dit onderzoek om binnen één jaar hun inzet ten aanzien van betaalbaarheid van medicijnen verder te intensiveren. Achmea, ASR, CZ en Vivat beloofden om in het komende jaar meer actie te ondernemen om farmaceuten te bewegen niet bij te dragen aan belastingontwijking.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.