'Woningisolatie levert rendement op tot 40 procent'

08 MEI 2023 06:00 | ING

Dit is een expertquote van Sophie Kraaijeveld, Sector specialist Real Estate bij ING Sector Banking.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Isoleren woning niet altijd goed voor de portemonnee - NRC

De gasprijzen zijn lager dan het piekniveau van vorig jaar. Hoewel de prijzen lager zijn, levert isolatie nog steeds rendement op voor de eigenaar en/of de bewoner van een woning.

Dat tonen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht aan. Zij berekenden het rendement van dak-, gevel- en muurisolatie van 3307 huishoudens in de periode 2010-2019. Gemiddeld verbruikten deze woningen tot 20 procent minder gas per jaar na isolatie. Bij een energieprijs die gold op het moment van investering resulteert dat in een jaarlijks rendement van 18,3 procent. Bij de hoge energieprijs van juli 2022 loopt dat rendement op tot zelfs ruim 40 procent.

Vanaf 2027 moeten EU-burgers ook voor de uitstoot van CO2 gaan betalen op de gasrekening. Via de factuur van de energieleverancier zal het uitstoten van broeikasgassen door het aanzetten van de verwarming of het gebruik van warm water betaald moeten worden. Dat verloopt via het emissiehandelssysteem (ETS-systeem). Dit is het handelssysteem voor de uitstoot van CO2. Per ton CO2 kunnen emissierechten worden gekocht en ook verhandeld.

De Europese Unie wil het ETS-systeem uitbreiden naar de gebouwde omgeving. Dat betekent dat energieleveranciers van woningen via het ETS-systeem emissierechten moeten kopen die ze vervolgens doorberekenen aan hun klanten, de eigenaren en/of bewoners van woningen. Hoeveel de emissierechten precies gaan kosten is nog niet duidelijk. De Europese Commissie heeft in een impact analyse van het ETS-voorstel gerekend met tachtig euro per ton CO2 uitstoot.

Het gemiddelde gasverbruik per woning in Nederland is 1500m³ per jaar. Bij dit verbruik stoot een woning 2,6 ton CO2 uit. Dat betekent bij een bedrag van tachtig euro per ton aldus een CO2 belasting van 212 euro per jaar. De verwachting is dat de prijs per ton CO2 uitstoot rond 2029/2030 zal stijgen als het energieverbruik niet hard genoeg daalt.

Woningeigenaren die op basis van de huidige gasprijzen toch nog twijfelen over het financiële rendement van isolatie doen er goed aan om te bedenken dat woningen met een beter energielabel comfortabeler zijn en een hogere waarde hebben. Een goed geïsoleerd huis biedt ontspanning voor lichaam en geest, want met een lager gasverbruik is men minder afhankelijk van de grillen van de markt (en van de EU).

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed