Psycholoog Jolanda Schepers: “Innerlijk geluk & mediteren goed in coronapandemie”

06 JUL 2021 08:00 | Met Gemak In Het Nieuws

KERKRADE – GZ-psycholoog Jolanda Schepers introduceert het zelfhulpboek ‘Reis naar je hart’, dat zij tijdens de pandemie heeft geschreven. “Het is een werkboek om mensen stil te laten staan bij hun innerlijk gevoelsleven.” In haar praktijk ziet zij dat 68 procent van haar cliënten sinds de uitbraak van de pandemie met de gevolgen ervan worstelt. “En daar wil ik een helpende hand in bieden.”

Uit onderzoek van de Erasmus Happiness Economics Research Organization uit april vorig jaar blijkt dat de coronapandemie met name invloed had op sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid. Dit zijn factoren waarin mensen in de westerse samenleving vaak hun gelukbeleving op baseren. “Als deze factoren wegvallen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere factoren die het geluksgevoel verhogen”, zegt Schepers.

Positief effect op het brein

Schepers heeft tijdens haar reizen door Azië met eigen ogen gezien dat in de oosterse filosofie het ware geluk vaak gezocht wordt in meditatie, yoga en introspectie. Uit onderzoek blijkt dat meditatie al na acht weken een positief effect heeft op het brein, onder meer op het verwerken van emoties, het leervermogen, de mate van zelfbewustzijn, empathie en compassie (Harvard 2017). De psycholoog zegt: “Als dit vertaald wordt naar de Big 5 persoonlijkheidskenmerken, nemen de kenmerken van Neuroticisme af en kenmerken van Altruïsme toe.” Uit cijfers van het CBS (onderzoek ‘geluk en persoonlijkheid 2020) blijkt dat mensen die hoog scoren op Neuroticisme minder geluk ervaren en mensen die hoog scoren op Altruïsme ervaren meer geluk.  “Een van de conclusies is dat meditatie, yoga en introspectie een goed medicijn in de pandemie zijn.” Daarom schreef Schepers het boek ‘Reis naar je hart’, waarin zij mensen stimuleert om meer innerlijk geluk te gaan ervaren.

Meer info: www.wereldpaden.nl.

Meer binnen de rubriek Uitgeven