De Nederlandse Belangen en het Multilaterale Systeem

01 OKT 2020 13:00 | The Hague Centre for Strategic Studies

"Als het multilateraal systeem instort, zou dit voor een open land als Nederland catastrofale gevolgen voor de economie en de veiligheid hebben." – Rob de Wijk

Het multilaterale systeem, waar Nederland onderdeel van is, levert ons ontzettend veel op. Zo boekte Nederland tegenover een bijdrage van €5,4 miljoen aan de WTO in 2019 een exportstijging van 2,9% procent ter waarde van bijna €13 miljard. En de interne Europese markt verhoogt het inkomen per hoofd van de bevolking met nog eens €1.000 per jaar: de jaarlijkse baten voor Nederland liggen tussen de €3.000 en €5.000 per hoofd van de bevolking per jaar, terwijl de netto afdracht ongeveer €150 bedraagt. 

De vitale belangen van Nederland kunnen uitsluitend beschermd worden door multilaterale samenwerking, maar dit systeem staat onder druk. Door wereldwijde machtsverschuivingen verandert het huidige multilaterale systeem, met mogelijk desastreuze gevolgen voor Nederland. Erosie of zelfs instorting van het multilateraal systeem zou vergaande gevolgen hebben: het zou ons land blootstellen aan geopolitieke krachten waarover we geen controle hebben en ons degraderen tot speelbal van de grootmachten. 

In een nieuwe studie van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) geven Rob de Wijk en zijn medeauteurs aan welke hervormingen noodzakelijk zijn om het multilaterale systeem overeind te houden en nieuw leven in te blazen. Dit vereist op de eerste plaats dat Nederland machtspolitiek gaat denken, en coalities moet smeden met gelijkgestemde, vaak grotere landen binnen en buiten de EU.

Het is onontkoombaar dat Westerse landen bij de vormgeving van een nieuw multilateraal systeem water bij de wijn moeten doen. Daarom moet Nederland met een nieuw narratief komen waarmee het belang en de opbrengsten van het multilateralisme in tijden van grote mondiale veranderingen inzichtelijk wordt gemaakt en richting wordt gegeven aan de modernisering van het stelsel. 

Lees nu de Nederlandstalige samenvatting van het rapport, geschreven door Rob de Wijk. Het volledige Engelse rapport zal worden gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2020. 

Het HCSS rapport "Adjusting the Multilateral System to Safeguard Dutch Interests" zal worden gepubliceerd op 1 oktober. De Nederlandstalige samenvatting, geschreven door Rob de Wijk, is nu beschikbaar. Voor persverzoeken kunt u contact opnemen met Patrick Willemsen, HCSS Communications Officer.

Meer binnen de rubriek Defensie en strijdkrachten - andere