'Europese AI-wet zorgt voor bescherming consument en aanmoediging innovatie'

15 MRT 2024 10:06 | Salesforce
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Michiel Hustinx

Aanleiding:
AI-wet neemt laatste horde, ook Europees Parlement is akkoord

De Europese AI Act, 's werelds eerste alomvattende AI-wet bedoeld om consumenten te beschermen tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI), heeft groen licht gekregen. Een wet die kaders geeft en die we allemaal moeten verwelkomen, gezien de snelheid waarmee AI aan terrein wint in onze samenleving, in onze manier van leven en werken.

Bedrijven zien de voordelen van AI en willen het verkennen en ermee experimenteren. Consumenten zijn nieuwsgierig, maar hebben ook zorgen. Ze willen individuele bescherming en hun privacy veilig stellen, ze willen weten welk effect AI op hen heeft en daar transparantie en duidelijkheid over van organisaties.

De nieuwe wet zorgt voor die kaders en duidelijkheid voor bedrijven om juist op die zaken hun verantwoordelijkheid te nemen, en biedt strengere regels en meer toezicht naarmate het risico toeneemt en als AI wordt gebruikt in vitale sectoren.

AI gaat niet meer weg, en het is dan ook extreem belangrijk dat deze wetgeving van kracht wordt. Consistente regelgeving in Europa is essentieel in onze technologische vooruitgang, het opbouwen van vertrouwen en verbetering voor de toekomst. Tevens is een gelijk speelveld en harmonisatie van regels in Europa belangrijk voor het concurrentievermogen van ondernemers, want een goed kader maakt het ook makkelijker voor organisaties om te investeren in innovatie.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Salesforce

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media