'De eiwittransitie is haalbaar met de juiste innovaties'

27 JAN 2025 08:12 | ING
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ceel Elemans

Aanleiding:
8 trends die de eiwittransitie vormgeven

Nederland loopt achter op schema op de overheidsdoelstelling om in 2030 een gelijkwaardige consumptieverdeling van 50 procent dierlijke en 50 procent plantaardige eiwitten te bereiken. De consumptie van dierlijke eiwitten blijft hoog terwijl de overgang naar plantaardige alternatieven langzaam verloopt.

In de afgelopen vijftien jaar is het aandeel van plantaardige eiwitten slechts met 2 procent toegenomen, tot 42 procent in 2023. De Gezondheidsraad benadrukte in 2023 dat een dieet met 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten de milieu-impact van onze voeding met 25 procent kan verminderen.

Innovaties maken versnelling mogelijk

De eiwittransitie is één van de middelen om de doelen uit de Klimaatwet te halen. Er zijn verschillende oplossingsrichtingen om de eiwittransitie te versnellen, bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe technologieën. Die zijn nodig om het overheidsdoel van de 50-50 verdeling in 2030 te bereiken.

Innovaties spelen een cruciale rol, zoals de ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwitbronnen en verbeterde productiemethoden, waaronder precisiefermentatie en shear cell technologie (het verhitten van plantaardige grondstoffen onder druk).

Wageningen University & Research (WUR) heeft onderzocht dat shear cell technologie milieuvriendelijker en energiezuiniger is dan gangbare extrusietechnieken voor vleesvervangers, waarbij grondstoffen door een mal worden geperst om de juiste vorm en structuur te krijgen. Het bedrijf Rival Foods past shear cell technologie al succesvol toe.

Een ander voorbeeld is de hernieuwde belangstelling voor hybride producten met zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Vorig jaar introduceerde Van Loon Group met succes de hybride gehaktbal.  

Toekomst

Supermarkten spelen een belangrijke rol in het stimuleren van de eiwittransitie door aanvullende doelen te stellen, zoals het verhogen van het plantaardige aandeel in het supermarktaanbod naar zelfs 60 procent in 2030. Daarnaast biedt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) een extra stimulans. Deze richtlijn moedigt voedingsbedrijven aan om meer te investeren in de eiwittransitie. In combinatie met innovaties brengt dit het behalen van het eiwittransitiedoel in 2030 dichterbij.

Ceel Elemans is sector specialist Food bij ING Sector Banking

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca