'Ondanks daling aantal slachtoffers cybercriminaliteit is er nog steeds reden tot zorg'

16 MEI 2023 12:01 | CGI Nederland

Dit is een expertquote van Ad Buckens, Vice-President, Consulting Expert Cybersecurity bij CGI.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Ongeveer 2,2 miljoen mensen vorig jaar getroffen door cybercriminaliteit

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt een daling van het aantal mensen dat vorig jaar getroffen werd door cybercriminaliteit. Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws, maar in de praktijk zien we nog steeds talloze incidenten van criminaliteit waarbij elektronische middelen worden gebruikt. Een positieve ontwikkeling is het hoge aangiftepercentage, waarbij bijna alle meldingen bij de politie leiden tot een aangifte. Desondanks moet er meer aandacht worden besteed aan het begrip voor en de ondersteuning van de slachtoffers, om de drempel voor het doen van aangifte verder te verlagen.

Ondanks de daling van 12 procent is er nog steeds reden tot zorg. De impact van een cybercrime-incident is aanzienlijk. De gevolgen zijn vaak niet direct zichtbaar, maar hebben een grote invloed op het vertrouwen van de slachtoffers. Stel je bijvoorbeeld voor dat een bedrijf slachtoffer wordt van een dergelijk incident waarbij de door de crimineel gebruikte methode normaal gesproken dagelijks wordt uitgevoerd. Dit heeft een aanzienlijke impact op het vertrouwen en daarmee op de effectiviteit van de medewerkers. Mijn advies aan organisaties is om hier ook aandacht aan te besteden, en niet alleen aan de technische afhandeling van het cybercrime-incident. Door aandacht te besteden aan de medewerkers, kan het vertrouwen worden hersteld en kan het verlies aan effectiviteit als gevolg van een onveilig gevoel worden voorkomen.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media