'Bedrijf moet zich voorbereiden op onvoorspelbare verstoringen, scenarioplanning cruciaal'

25 APR 2023 11:18 | Boer & Croon

Dit is een expertquote van Haico Spijkerboer, Partner Operations & People Excellence, Boer & Croon

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Containertarieven stijgen voor eerst in 15 weken - Analyse Logistiek | Foodbusiness.nl

De stabilisatie van de containermarkt en de terugkeer naar pre-pandemische prijsniveaus op handelsroutes met Azië wijzen op een herstel van de wereldwijde handel en economie. Echter, de pandemie heeft ons geleerd dat bedrijven hun supply chains moeten diversifiëren en veerkrachtig maken om toekomstige verstoringen het hoofd te bieden. Een cruciale tool hierbij is scenarioplanning.

Scenarioplanning helpt bedrijven om verschillende toekomstige situaties in kaart te brengen en hun impact op de supply chain te beoordelen. Door mogelijke risico's en kansen te identificeren, kunnen bedrijven proactief reageren en hun supply chains aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Het overwegen van alternatieve routes en vervoerswijzen, zoals via Oost-Europa, India, Afrika en met treinvervoer, kan bedrijven helpen hun risico's te spreiden en duurzamere supply chains te creëren. Treinvervoer, in het bijzonder, is sneller dan zeetransport en milieuvriendelijker dan luchtvracht, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor bedrijven die actief zijn in de Euraziatische regio.

Tot slot, om veerkrachtige supply chains op te bouwen, moeten bedrijven geavanceerde technologieën omarmen, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain, om zichtbaarheid en beheer te verbeteren. Door scenarioplanning, diversificatie en innovatie te combineren, zullen bedrijven beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen en verstoringen in de logistieke sector.

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek