Verruiming lijst wintergewassen goed nieuws voor beschikbaarheid Hollandse groente

20 APR 2023 07:23 | VIGEF (Vereniging van de Nederlandse Groenten en Fruitverwerkers)

Vandaag heeft minister van Landbouw Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer laten weten welke groentes dit najaar nog op het land mogen staan middels een lijst van ‘wintergewassen’. De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF), Stichting Teelt Overleg Groenten (TOG) en GroentenFruit Huis zijn tevreden met de verruiming van de wintergewaslijsten waar zij zich de laatste ander halfjaar sterk voor hebben gemaakt

Gezamenlijk vertegenwoordigen de organisaties de ketens van telers, handelaren, snijderijen en verwerkers van de vollegrondsgroentesector in Nederland. Dit betreft ongeveer 1500 telers (via telersverenigingen) en het merendeel van de groenteverwerkers in Nederland. TOG vertegenwoordigt een areaal van ongeveer 11.000 ha.

"Wij zijn blij dat het merendeel van onze punten uit onze reactie op de internetconsultatie uit november 2022, is overgenomen. Met name ten aanzien van spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, aardbei, sla-soorten, witlof en pastinaak”, aldus Marcel van Rijsingen. "Duidelijk is maar weer dat je samen verder komt". Hierdoor kan de productie van bijvoorbeeld diepvriesspinazie in Nederland worden gecontinueerd. Dit is belangrijk voor telers en de Nederlandse consumenten die hiermee een jaarrond assortiment groenten uit Nederland beschikbaar houden  De teelt zal zo voldoen aan de kaders van de Brusselse wetgeving die door het kabinet voor de Nederlandse situatie wordt ingevuld.

De aanpassing van de regeling, betekent aanpassen van de dagelijkse praktijk voor bepaalde ondernemers, maar dit blijft beperkt tot een aantal specifieke gewassen, zoals sperziebonen. Ondertussen blijft de sector zich inzetten voor een verbetering van de kwaliteit van het grondwater en om verder te verduurzamen. De sector neemt initiatief om hiertoe een onderzoek te doen samen met het ministerie van Landbouw. 

Uiteindelijk zal in het komende najaar moeten blijken of alles tot een voldoende werking kan komen. Vanwege het koude en natte voorjaar, zijn aanplantingen veel later gedaan dan vorig jaar. Niet ieder seizoen is hetzelfde. Belangrijk is echter nu dat telers wel meer zekerheid hebben voor hun bouwplan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Marline Kester, Branchemanager VIGEF: info@vigef.nl of 06 15 311 699 Wilma van den Oever, Communicatie manager GroentenFruit Huis: vandenoever@groentenfruithuis.nl of 06 30 986476

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca