Lijvig en doortimmerd handboek zet raamwerk neer voor hoogpresterende financiële functie

31 AUG 2023 11:31 | B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media

“De financiële functie kan in veel organisaties vele malen effectiever”

De wereld staat vandaag de dag bol van de transities. Van verduurzaming tot de digitale revolutie – het zijn ontwikkelingen die van organisaties een enorme transformatie vragen. De financiële functie is daarin de belangrijkste ondersteunende pijler. Maar is die wel opgewassen tegen de sleutelrol die nodig is voor deze transformatie? Als antwoord op die vraag schreven André de Waal, Eelco Bilstra en Jacques Bootsman De hoogpresterende financiële functie, een lijvig en doortimmerd handboek voor toekomstgerichte financiële professionals die willen bijdragen aan een hoogpresterende organisatie.

Grote veranderingen gaan potentieel met grote financiële risico’s gepaard. Dat betekent dat organisaties des te meer moeten kunnen vertrouwen op een kundige en slagvaardige financiële functie, die in tijden van transformatie de continuïteit van de organisatie weet te borgen én veilig in nieuwe richtingen weet te sturen. Veel financiële functies bevinden zich nog niet op dat niveau: ze moeten eerst zélf een transformatie ondergaan voordat ze als hoogpresterende financiële functie (HPFF) te boek staan. In de praktijk beschikt slechts een handvol financiële functies de mix van cultuur, talent, bestuursmodel, technologie en verbetervermogen die nodig is om een HPFF te worden, zo betogen De Waal, Bilstra en Bootsman aan het begin van hun boek.

“Dat komt doordat financiële functies de afgelopen twee decennia veel tegenslagen hebben gehad tijdens hun ontwikkelingsinspanningen: boekhoudschandalen, de daaropvolgende introductie van nieuwe regelgeving, de dot.com-bubbel, verschillende recessies en de recente pandemie”, zo luidt de verklaring van De Waal. “Daardoor moesten ze prioriteit geven aan het betrouwbaarder maken van de primaire financiële processen en de introductie van technieken zoals risicomanagement. Als gevolg daarvan besteden veel financiële functies veel tijd aan routinematige activiteiten en spelen ze geen actieve rol in de strategische besluitvormingsprocessen in de organisatie.”

Bilstra zet uiteen waar de financiële functie om die redenen momenteel staat. “Slechts 49 procent van de financiële functies is begonnen met de transformatie naar een hoger Kwaliteitsniveau. Bovendien zegt 80 procent van deze groep dat ze nog geen merkbare resultaten hebben behaald met die transformatie. Daardoor maakt slechts een derde van de financiële functies de verwachtingen rondom zo’n transformatie waar.”

De redenen daarvoor zijn eigenlijk wel bekend, aldus Bootsman. “Een meerderheid van de financiële functies heeft moeite om gelijke tred te houden met de digitale ontwikkelingen en gekwalificeerde financiële professionals aan te trekken en te behouden.” Als gevolg daarvan is minder dan 10 procent van de organisaties tevreden met de effectiviteit van hun financiële functies. Kortom, de financiële functie kan in veel organisaties vele malen effectiever zijn, zo vinden De Waal, Bilstra en Bootsman.

Toch zijn er volop ambitieuze financiële professionals die graag het verschil willen maken. In de ogen van de auteurs verdienen zij beter. Speciaal voor hen stelden zij een handboek samen van bijna 500 pagina’s, waarin zij uit de doeken doen hoe financiële functies kunnen transformeren in een HPFF. Om dat proces gestructureerd te laten plaatsvinden, hebben zij een HPFF-raamwerk ontwikkeld. Dit raamwerk vormt de kern van het boek. Daarbij sluiten De Waal, Bilstra en Bootsman aan bij het HPO-model voor de hoogpresterende organisatie in het algemeen.

In 11 hoofdstukken nemen zij de lezer mee van de theoretische basis naar een brede waaier van mogelijkheden voor een concrete, toekomstgerichte aanpak. Daarbij passeren diagnose, rolverdeling en scoring de revue. Aan het slot behandelen De Waal, Bilstra en Bootsman de 50 ‘beste ideeën’ en de 14 belangrijkste megatrends en disruptors, plus de acties die financiële functies kunnen inzetten om op deze trends in te spelen en disruptors de baas te blijven.

Over de auteurs

André de Waal (1960) is academisch directeur van het HPO Center, een organisatie die onderzoek doet naar hoogpresterende organisaties. Eelco Bilstra (1969) is partner bij het Finance Function Research & Development Centre. Voordat hij dit bedrijf mede oprichtte, was hij ruim zeventien jaar consultant bij Finext, vijf jaar controller bij Rabobank International en twee jaar accountant bij Ernst & Young. Jacques Bootsman (1967) is eveneens partner bij het FFR&D, een organisatie die financiële functies begeleidt en ondersteunt om excellentie te bereiken en te behouden.

Algemene informatie:

  • Titel: De hoog presterende financiële functie.
  • Prijs € 39,95 (incl. btw)
  • ISBN: 9789462158283.
  • Auteurs: Andre de Waal, Eelco Bilstra, Jacques Bootsman.
  • Bestellen bij Managementboek.nl of de erkende boekhandel. 

Meer binnen de rubriek Uitgeverij