'Succes van SHEIN en Temu: vloek of zegen?'

27 SEP 2024 09:17 | ING Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Dirk Mulder

Aanleiding:
‘Chinese webwinkels overspoelen markt met goedkope troep’

De opkomst van Chinese webshops zoals SHEIN en Temu in Nederland is onmiskenbaar. Met een stijging van 68 procent aan bestellingen in slechts zes maanden tijd, lijkt hun succes onstuitbaar. Maar hun groei roept ook kritische vragen op. Komt dit succes door een slim businessmodel, of overspoelen ze de markt simpelweg met goedkope, inferieure producten?

Het lage prijsniveau van deze platforms is onmiskenbaar aantrekkelijk voor consumenten. SHEIN en Temu benutten hun directe toegang tot Chinese fabrikanten en de lage productiekosten om producten tegen ongeëvenaard lage prijzen aan te bieden. In een tijd waarin inflatie de koopkracht onder druk zet, is het begrijpelijk dat consumenten voor deze optie kiezen. Maar het zou onrealistisch zijn hen te verwijten dat ze betaalbare opties verkiezen boven duurdere producten van lokale retailers.

Oneerlijke concurrentie

Het probleem ligt niet alleen maar bij de consument die naar koopjes zoekt. We kunnen tegelijkertijd de vraag stellen of deze Chinese platforms zich aan dezelfde regels houden als Europese bedrijven. Er zijn meldingen van onveilige producten die niet voldoen aan de strenge Europese standaarden, wat een risico voor consumenten vormt. Ook ontbreekt vaak transparantie over de arbeidsomstandigheden in de productieketen.

Hyper-efficiënt

Ook moeten we niet vergeten dat platforms zoals SHEIN en Temu een deel van hun succes te danken hebben aan innovatie. Hun hyper-efficiënte supply chain, technologie-gedreven benadering en directe verkoop aan consumenten zijn voorbeelden van een disruptief businessmodel.

Bredere discussie

Het echte probleem ligt mogelijk niet in de kwaliteit van de producten zelf, maar in de lacunes in regelgeving en handhaving op Europees niveau. In plaats van de opkomst van Chinese webshops alleen te veroordelen, moeten we een bredere discussie voeren over de verantwoordelijkheden van zowel consumenten, bedrijven als overheden in deze globaliserende markt.

Dirk Mulder is sectorspecialist Trade & Retail bij ING Sector Banking

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt