BOVAG en vakbonden hebben vanavond een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven (MVT), met een looptijd van 19 maanden. Afgesproken is dat de lonen in de sector per 1 juni 2022 met 2,3 procent worden verhoogd en op 1 januari 2023 met 100 euro bruto per maand (+4 procent bij een gemiddeld salaris). Verder is afgesproken dat werkgevers in overleg met werknemers de dagvensters kunnen aanpassen. 5 mei wordt een vrije dag in de branche.
Met de voorgestelde loonsverhogingen krijgen werknemers compensatie voor de inflatie gedurende de looptijd van de cao. Daarmee blijft hun koopkracht op peil. Werkgevers krijgen de langgekoesterde mogelijkheid om medewerkers flexibeler in te roosteren in een verruimd dagvenster. Dat kan volgens nieuwe afspraken in de cao in nauw overleg met medewerkers of hun vertegenwoordigers (bijvoorbeeld vakbond of ondernemersraad). Om de krapte op de arbeidsmarkt te pareren, is afgesproken dat ook 55-plussers (beperkt) kunnen worden ingeroosterd voor overwerk.
5 mei vrij
5 mei wordt een officiële vrije feestdag. Het kabinet deed dat verzoek al eerder aan werkgevers en werknemers. De verschrikkelijke beelden uit Oekraïne bewijzen dagelijks hoe belangrijk het is om vrijheid te koesteren en te vieren. BOVAG en vakbonden hebben dat gezamenlijk geconstateerd en de daad bij het woord gevoegd door 5 mei als vrije dag op te nemen in de nieuwe cao.
Balans
Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG: "We zijn van mening dat we een sterke, gebalanceerde cao hebben vormgegeven. Het doel van deze cao is enerzijds om de branche aantrekkelijk te houden voor werknemers, oud en jong. Vandaar de prijscompensatie, vandaar dat we de RVU-regeling doortrekken tot eind 2025, vandaar dat jongeren die vanaf 19 jaar hun BBL-opleiding succesvol hebben afgerond meteen instromen in schaal 21 en vandaar de gezamenlijke investering in EV-opleidingen en certificering daarvan."
"Aan de andere kant krijgen werkgevers meer mogelijkheden met hun dagvensters, zodat ze flexibeler kunnen opereren. Iets wat de markt al tijden vraagt. Uiteraard gaat zo'n aanpassing in nauw overleg met, en na instemming van de medewerkers."
"Met dank aan de constructieve houding van de vakbonden en een gedeeld gevoel van urgentie hebben wij ruim voor afloop van de huidige cao een akkoord voor een nieuwe cao kunnen sluiten. Daarmee bieden wij zekerheid en rust aan werkgevers en werknemers in de branche in deze onzekere tijden."
BOVAG legt het principe-akkoord met positief advies voor aan de verenigingsgremia die hier over uiteindelijk beslissen. De huidige cao loopt tot en met 31 maart 2022 en er vallen ruim 81.000 mensen onder.
Dit is een origineel bericht van BOVAG
Ga naar alle berichten van deze organisatie.