'Wiersma’s geloofwaardigheid als leider is nog niet verloren'

23 MEI 2023 09:30 | Charlotte van Asseldonk

Dit is een expertquote van Charlotte van Asseldonk, expert in leiderschapsontwikkeling en eigenaar, de TalentenLeider.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: De woedeaanvallen van minister Wiersma zijn geen incident maar een patroon - NRC

Minister Wiersma’s geloofwaardigheid als leider is nog niet verloren. Ondanks zijn frequentie woede-uitbarstingen kan hij zelfs een voorbeeld zijn voor modern leiderschap. Hij moet niet alleen vertellen dat hij bereid is naar zijn fouten te kijken en aan zichzelf werkt, ook moet hij transparant zijn over hóe hij dat doet en waar dat toe moet leiden. Als hij daar open over is, kan hij aanblijven als minister.

Wiersma ontvangt veel kritiek op zijn zichtbaarheid in de media. Hij zou vaker dan anderen interviews of fotomomenten willen geven en daarmee te ijdel zijn. Iedereen die hem moet helpen om in de schijnwerpers te staan, ervaart veel druk om het goed te doen. Die druk leidt tot ongeremd en onvoorspelbaar gedrag: schelden en schreeuwen. Dit tast de geloofwaardigheid van minister Wiersma hard aan. Begrijpelijk.

Hij zal zeker aan de bak moeten om dit te herstellen. Maar daar ligt ook de kans om een voorbeeld te zijn van modern leiderschap.

Wanneer je je als leider onacceptabel hebt gedragen, moet je heel duidelijk schuld bekennen. Ook moet je laten zien dat je je eigen zwakke punten, die onder druk de kop opsteken, kent. En je moet aantonen dat je in staat bent om te veranderen.

Diep zelfinzicht, openheid en transparantie zijn belangrijke elementen van modern leiderschap. Niet gemakkelijk, wel belangrijk. Als Wiersma duidelijk maakt dat hij dat kan, heeft hij nog een kans. Natuurlijk kost zoiets wel tijd. Het is de vraag of hij die tijd krijgt.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen