Persbericht: Top 3 genomineerden Mensenrechtentulp 2021 bekend

09 NOV 2021 14:04 | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reikt op 6 december 2021 de Mensenrechtentulp uit. Een prijs om moedige mensenrechtenverdedigers te steunen in het belangrijke werk dat zij doen: het belichten, beschermen en verbeteren van mensenrechten wereldwijd.

Een comité, met daarin vijf experts op het gebied van mensenrechten, heeft uit een shortlist van 12 kandidaten de top 3 geselecteerd. De minister van Buitenlandse Zaken bepaalt wie de uiteindelijke winnaar wordt. De drie kanshebbers zijn:

  • Mari Davtyan, een advocaat in Rusland die zich verzet tegen huiselijk geweld.
  • De Oegandese mensenrechtenadvocaat Nicholas Opiyo die, ondanks dreigementen, gevoelige rechtszaken niet uit de weg gaat.
  • Mensenrechtencollectief Nicaragua Nunca Más, een groep Nicaraguaanse mensenrechtenverdedigers die vanwege onderdrukking in eigen land zijn gevlucht naar Costa Rica en zich vanuit daar inzetten voor de mensenrechten in Nicaragua.

De winnaar krijgt 100.000 euro en een bronzen beeld in de vorm van een tulp. Met deze prijs krijgt de winnaar internationale zichtbaarheid en erkenning. Ook helpt het prijzengeld om het mensenrechtenwerk verder uit te breiden en te ontwikkelen.

Meer over de top 3 kandidaten

Mari Davtyan

Sinds 2017 is huiselijk geweld in Rusland geen misdrijf meer, maar een overtreding. Daders krijgen een geldboete of taakstraf. Alleen bij herhaling of ernstige verwondingen komt de dader voor de rechter. Advocaat Mari Davtyan zet zich al jaren in voor verandering van deze wet. Daarnaast geeft zij cursussen aan advocaten en politie over vrouwenrechten en helpt slachtoffers bij rechtszaken. Mari: “Vrouwen worden steeds zelfverzekerder. Ze vinden de kracht om hulp te vragen en beginnen te begrijpen hoe een gezonde relatie eruit zou moeten zien.”

Lees hier het volledige artikel over Mari Davtyan >>

Nicholas Opiyo

Nicholas zag als kind hoe zijn vader onterecht dagenlang werd mishandeld door regeringssoldaten. Hierop besloot hij advocaat te worden. Nicholas: “Eerst wilde ik journalist worden, zodat ik kon spreken over de mishandeling, maar ik dacht... ik kan naar de rechter stappen en dingen veranderen.” Nicholas zet zich in voor de bescherming van vrijheden van burgers en de verbetering van mensenrechten voor iedereen. Hij wordt bedreigd, afgeluisterd en gevolgd, maar gaat desondanks gevoelige rechtszaken niet uit de weg.

Lees hier het volledige artikel over Nicholas Opiyo >>

Mensenrechtencollectief Nicaragua Nunca Más

Toen de regering van Ortega de Nicaraguaanse mensenrechtencentrum CENIDH met geweld sloot, vluchtten de mensenrechtenverdedigers die er werkten naar Costa Rica. Daar zetten zij hun werkzaamheden voort en richtten in 2019 Nicaragua Nunca Más op. Directeur Nunca Más: “De aanhangers van Ortega zeiden dat wij geen reden meer hebben om te bestaan. Maar dat is onmogelijk. Iedereen die macht uitoefent is in staat die te misbruiken.” Nunca Más rapporteert martelingen en andere mensenrechtenschendingen in Nicaragua. Voor gerechtigheid en om nieuwe mensenrechtenschendingen te ontmoedigen.

Lees hier het volledige artikel over Nunca Más >>

 

Meer binnen deze rubriek