Persbericht: Selectie Mensenrechtentulp 2021 van start

15 OKT 2021 13:59 | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken reikt op 6 december 2021 voor de 12e keer de Mensenrechtentulp uit. Hiermee steunt Nederland mensenrechtenverdedigers in het belangrijke werk dat zij doen: het belichten, beschermen en verbeteren van mensenrechten wereldwijd.

De winnaar ontvangt 100.000 euro en een bronzen beeld in de vorm van een tulp. Met deze prijs wil de Nederlandse overheid dat de winnaar:

  • internationale zichtbaarheid en erkenning krijgt;
  • het werk kan uitbreiden en ontwikkelen, zodat het meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen bereikt;
  • anderen inspireert.

Shortlist 2021

Voor de 2021-editie is de shortlist inmiddels bekend. Daaruit kiest de jury de komende tijd een top 3. De minister van Buitenlandse Zaken bepaalt de uiteindelijke winnaar en overhandigt de Mensenrechtentulp op 6 december 2021.

Winnaar 2020

Vorig jaar ging de Mensenrechtentulp naar Lilit Martirosyan, een dappere en vreedzame transrechtenactivist uit Armenië. Met het prijzengeld opent Lilit in januari 2022 een gemeenschapscentrum waar transgenders en sekswerkers elkaar veilig kunnen ontmoeten en cursussen kunnen volgen. “Transgenders in Armenië verkopen hun lichaam, omdat ze geen andere baan krijgen. Met de cursussen geven wij ze de kans om voor zichzelf te beginnen.” Lees wat Lilit hier verder over zegt in dit artikel.

Meer binnen deze rubriek