Mediaplein Mobiel zet het verhaal van Hilversummers in de spotlights

13 MEI 2024 15:49 | De Podium Groep B.V. | communiceren, beleven, leren

Mini-media-museum reist vanaf 22 mei door Hilversum

Hilversum viert dit jaar haar 600-jarig bestaan en dat viert Stichting Mediaplein met het project ‘Mediaplein Mobiel’. Van mei tot en met december 2024 reist een mobiel ‘mini-media-museum’ door de wijken om de verhalen van Hilversummers in de schijnwerpers te zetten. Woensdagmiddag 22 mei opent de Hilversumse wethouder Arno Scheepers (economie, media & cultuur) de Mediaplein Mobiel. Hij doet dit samen met de kinderen van Versa Kinderwerk uit de Bloemenbuurt.

Inwoners én bezoekers worden uitgenodigd om hun perspectief op de stad te tonen door dat in een kijkdoos te verbeelden. Hoe zien zij de toekomst van de stad? Welke herinneringen koesteren ze aan Hilversum? Wat is hun favoriete plek in Hilversum? De gemaakte kijkdozen worden ‘ingescand’ en vervolgens getoond in een levensgrote versie van de kijkdoos. De Mediaplein Mobiel is als het ware een XXL-versie van de kijkdoos: een ‘mini-media-museum’ vol grote digitale schermen en media-technologieën. 

Programmaregisseur René van Engelenburg: “Een kijkdoos is eigenlijk een soort TV-studio zoals er velen zijn in Hilversum. Alleen in déze studio bepaal jíj welk verhaal er uitgezonden wordt.” Deelnemers kunnen in hun kijkdoos knippen, plakken, tekenen, schilderen, maar ook bewegende beelden toevoegen. Zelfs een persoonlijk verhaal kan worden ingesproken waarmee iedereen zijn eigen museum voorziet van commentaar.

Feestjaar in de wijken

Met Mediaplein Mobiel komt het Hilversum-600 feest naar de wijken op een manier die past bij een Mediastad: samen verhalen vertellen en maken. ‘Mobiel Mediaplein: De verhalen van 600 jaar Hilversum’ is een project van Stichting Mediaplein in samenwerking met het Hilversumse mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA dat sinds juli 2023 is aangesteld als programmaregisseur van Stichting Mediaplein. 

Bezoek de website www.labmediaplein.nl voor alle data en verdere informatie.

Persuitnodiging opening Mobiel Mediaplein

Woensdag 22 mei bent u van harte welkom bij de opening van de Mediaplein Mobiel. Wethouder Arno Scheepers (economie, media & cultuur) en de kinderen uit de bloemenbuurt onthullen die middag hun eigen werk in de Mediaplein Mobiel. Hun herinneringen aan, dromen of wensen voor Hilversum zijn dan voor het eerst te zien.

  • Datum: 22 mei
  • Tijd: 14.00 uur
  • Locatie: Flight Deck 53 (Clemenskerk, Bosdrift 53, Hilversum) 

Aanmelden kan met een mail naar: hallo@labmediaplein.nl

Over Stichting Mediaplein

Stichting Mediaplein is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Bibliotheek Hilversum en Museum Hilversum. Met de komst van de nieuwe bibliotheek, een nieuw depotgebouw van Beeld & Geluid in het oude BCC-gebouw en een vernieuwde inrichting, zal de Kerkbrink medio 2025 straks hét Mediaplein van de Hilversummer worden. Het LAB Mediaplein bevindt zich nu tijdelijk in het voormalige H&M pand in de Gooische Brink. In 2025 krijgt het daar een vaste plek in de nieuwe bibliotheek en wordt een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen om alle aspecten van media te ontdekken, hun passie voor media te delen en samen te werken aan spannende nieuwe publieksprojecten.

‘Mediaplein Mobiel, de verhalen van 600 jaar Hilversum’ is een project van Stichting Mediaplein in samenwerking met het Hilversumse mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA. De Mediaplein Mobiel kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van de gemeente Hilversum, Hilversum600,  Stadsfonds Hilversum en de projectpartners MOOS productiehuis en NH Gooi.

Foto’s: kinderen van de Augustinusschool in Hilversum werken al aan hun kijkdozen waar ze naast knippen en plakken ook beelden en geluiden aan kunnen toevoegen.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur