Europa stemt! Europese verkiezingen voor 360 miljoen Europeanen

08 JUN 2024 13:12 | Europees Parlement

De Europese verkiezingen zijn officieel van start gegaan! Verschillende landen bieden de mogelijkheid om vroegtijdig te stemmen - in Estland kun je sinds maandag 3 juni online stemmen. Het was verkiezingsdag in Nederland op donderdag 6 juni. Gisteren 7 juni gingen de Ieren en de Tsjechen naar de stembus. De rest van Europa volgt dit weekend.

In totaal worden ongeveer 360 miljoen Europeanen opgeroepen om de 720 leden van het volgende Europees Parlement te kiezen.

2 miljoen 16- en 17-jarigen komen voor het eerst in aanmerking om te stemmen - de kiesleeftijd is vastgesteld op 16 in België, Duitsland, Malta en Oostenrijk en op 17 in Griekenland. In alle overige landen moet je 18 jaar zijn om te mogen stemmen.

Informatie over hoe en wanneer te stemmen is beschikbaar op de website van de verkiezingen.

Schattingen (van 20.15 tot 20.30 uur) en voorlopige resultaten (van 23.15 tot 23.30 uur) van de uitslagen worden in realtime bijgewerkt op de website met de resultaten van de Europese verkiezingen.

Live verslag doen van de Europese verkiezingen

De media kunnen gebruik maken van beelden van de verkiezingen die in alle EU-lidstaten plaatsvinden, afkomstig van EbS en het Multimediacentrum. Beelden van een Nederlands stembureau in een windmolen zijn hier te vinden. EU-burgers hebben al gestemd op het Zweedse eiland Svartsö en op een veerboot in Kemiönsaari (Finland). EU-burgers uit veertien landen hadden ook de mogelijkheid om per post te stemmen, zoals de Grieken. Beelden van de verkiezingen zullen het hele weekend worden geüpload - inclusief opnames van lijsttrekkers en fractieleiders die hun stem uitbrengen.

Verkiezingsdagen en -nacht in Brussel

Het Europees Parlement in Brussel is getransformeerd om plaats te bieden aan meer dan1000 mediavertegenwoordigers uit meer dan 90 landen. De grote vergaderzaal wordt omgetoverd tot een gigantische perszaal. Er zijn 700 werkruimten voorzien voor journalisten, 125 stand-upposities zijn voorbereid, waaronder 66 in de grote vergaderzaal op drie niveaus met een oppervlakte van 420 m2 en 185 breedbandlijnen voor transmissie.

Klik hier voor praktische informatie voor journalisten en een overzicht van de verkiezingsdagen en -nachten.

Goed om te weten

De ombudsmannen van de EU-landen en de voorzitters van de nationale verzoekschriftencommissies hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin alle in aanmerking komende burgers worden opgeroepen om te gaan stemmen, en waarin wordt benadrukt dat er een sterke maatschappelijke betrokkenheid nodig is om de democratische instellingen te versterken.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid