Vandaag heeft Beau van Erven Dorens bij de Grote Kerk in Dordrecht de eerste munt geslagen ter ere van de nieuwe campagne van Stichting ALS Nederland, onder het motto ‘Geen tijd te verliezen’. Van Erven Dorens slingerde samen met Astrid Wagner, die haar broer Oscar verloor aan ALS, aan de historische muntpers. De verkoop is direct van start gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Geen tijd te verliezen
De gelegenheid vond plaats op een bijzondere dag. Vannacht is namelijk de zomertijd ingegaan en raakte iedereen een uur van zijn dag kwijt. Maar mensen die de diagnose ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) krijgen, raken ál hun tijd kwijt. ALS is namelijk een neuromusculaire aandoening waarbij je spieren één voor één uitvallen. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor de 1.500 patiënten die Nederland op dit moment telt nog niet.
Ceremoniële Eerste Slag
Met behulp van de munt vragen Stichting ALS Nederland en de Koninklijke Nederlandse Munt aandacht voor de ziekte. Stichting ALS Nederland werft fondsen voor onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en de daaraan verwante ziektes PSMA en PLS. Presentator en programmamaker Beau van Erven Dorens heeft zich al verschillende keren ingezet voor Stichting ALS Nederland en wilde ook nu zijn steun betuigen. “Ik heb meerdere mensen met ALS ontmoet en met eigen ogen de impact van deze ziekte gezien. Ik draag Stichting ALS Nederland dan ook een warm hart toe.” Samen met nabestaande Astrid Wagner, die haar broer Oscar heeft verloren aan ALS, sloeg hij met behulp van een authentieke slingerpers het eerste exemplaar van de munt. Geheel passend werd het eerste exemplaar geslagen bij de Grote Kerk in Dordrecht, waar zich de grootste klok van Nederland bevindt.
Ontwerp en oplage
Om het snelle vervliegen van de tijd extra kracht bij te zetten, staat de klok centraal in het ontwerp van de munt. Op de voorzijde staat een afbeelding van een klok, die is gemaakt met een speciaal effect. Door de munt vanuit verschillende hoeken te bekijken, lijkt het namelijk alsof de wijzer beweegt. Dit symboliseert het snelle doortikken van de tijd die ALS-patiënten nog met hun naasten kunnen doorbrengen. De keerzijde toont een gedetailleerde weergave van een uurwerk. De munt wordt geleverd in een coincard (een verzamelverpakking op creditcardformaat) en heeft een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. De munten voor Stichting ALS Nederland zijn verzamelaarsitems van hoge kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. De uitgiften zijn direct te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt: www.knm.nl/als
Over de Koninklijke Nederlandse Munt
Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.
Over Stichting ALS Nederland
Stichting ALS Nederland zet zich sinds 2005 in vóór de patiënten en tegen de ziekte ALS. Financiële steun van particulieren en bedrijven wordt zo effectief mogelijk ingezet voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van en mogelijkheden ter voorkoming, genezing en toekomstige behandeling van ALS. Daarnaast investeert de Stichting in het verbeteren van levenskwaliteit en zorg voor ALS-patiënten en hun naasten. www.als.nl.
Dit is een origineel bericht van Koninklijke Nederlandse Munt
Ga naar alle berichten van deze organisatie.