Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum starten opnieuw een kort geding tegen de Nederlandse Staat. Nederland moet stoppen met de door – en uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël. Dat besliste het gerechtshof in Den Haag op 12 februari 2024. Het Hof oordeelde toen dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in Gaza. De publieke zitting van het kort geding vindt plaats op vrijdag 28 juni 11.00 uur bij de rechtbank in Den Haag en is ook online te volgen.
Rolien Sasse, directeur van Vredesorganisatie PAX vindt de gang naar de rechter onvermijdelijk: “Dagelijks sterven kinderen en burgers in Gaza door bombardementen. Daar wordt ook de F-35 bij ingezet. Het is onaanvaardbaar dat de Staat ondanks het glasheldere vonnis van het gerechtshof niet alle leveringen van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël tegenhoudt. Wij betreuren dat opnieuw de gang naar de rechter nodig is om te zorgen dat de Staat het vonnis volledig uitvoert en er alles aan doet om de leveringen te stoppen.”
Liesbeth Zegveld, advocaat namens de drie organisaties: "Israëlische F-35's worden in de VS gebouwd met Nederlandse onderdelen. Iedere F-35 begint in Hoogeveen, bij Fokker. Dat mag niet en de Staat weet dat. Daarom vragen we de rechtbank een dwangsom op te leggen aan de Staat zodat het iedere export van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël ook daadwerkelijk stopt."
De staat is in cassatie gegaan tegen de uitspraak op 12 februari van het gerechtshof in Den Haag. De zitting van de Hoge Raad vindt plaats op vrijdag 6 september 2024. Tot de uitspraak van de Hoge Raad geldt dat de regering het verbod op leveringen van F-35 onderdelen moet handhaven.
Het European Regional Warehouse in Woensdrecht is verantwoordelijk voor de distributie van F-35 onderdelen naar afnemers in Europa en Israël. Nederlandse bedrijven, waaronder Fokker, maken ook onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Vanuit Nederland worden de onderdelen geleverd aan Amerikaanse bedrijven die de F-35 bouwen. Ook bedrijven zoals Fokker mogen sinds de uitspraak van het Hof geen onderdelen meer leveren met eindbestemming Israël.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.