'Publieke instanties moeten veel kritischer omgaan met eigen gebruik social media'

11 APR 2024 08:12 | Pandora Intelligence
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Peter de Kock

Aanleiding:
'Overheid wil stoppen met Facebook vanwege privacyzorgen'

In de hedendaagse communicatiestrategieën van publieke en private instellingen nemen sociale media zoals Instagram, Facebook, TikTok en X een prominente plaats in. Deze platforms worden ingezet voor het verspreiden van informatie en het bevorderen van interactie met het publiek. Omroepen, kranten, politieke partijen, gemeenten en ministeries gebruiken massaal sociale media. Dit brengt echter complexe vraagstukken met zich mee, vooral op het gebied van gebruikersdata en privacy.

Instanties ondermijnen de privacy van het individu 

Het gebruik van sociale media door publieke instanties benadrukt een fundamentele discrepantie tussen de intentie van publieke communicatie en de commerciële realiteit van de platforms waarop deze communicatie plaatsvindt. Enerzijds gaan publieke partijen, terecht, zeer terughoudend om met de privacy van hun bezoekers, anderzijds sturen ze diezelfde bezoekers - met hun data – naar social media-bedrijven. 

De interactie van burgers op social media platforms leidt tot verzameling en analyse van hun gegevens door enkele van de grootste commerciële techbedrijven ter wereld. Dit roept de vraag op of publieke organisaties onbedoeld de privacy van het individu ondermijnen.

Een Europese oplossing

Het is tijd dat we serieus gaan nadenken over alternatieve communicatiekanalen. Een dergelijk kanaal zou niet alleen de privacy van gebruikers beter moeten waarborgen maar ook de afhankelijkheid van grote techbedrijven beperken. Het idee van een Europees alternatief voor sociale media platforms wordt dan ook steeds vaker geopperd als een manier om zowel de veiligheid als de betrouwbaarheid van datagebruik te verbeteren.

Bewustwording en keuzevrijheid

Belangrijk is het bevorderen van bewustzijn en keuzevrijheid onder burgers over de gevolgen van hun interactie met sociale media. Dit vereist een kritische benadering van het gebruik van sociale media voor officiële communicatie. Publieke instanties zouden moeten zoeken naar manieren om de privacy van gebruikers beter te beschermen zonder de voordelen van deze platforms volledig op te geven. Dit vraagt om innovatieve oplossingen die zowel de afhankelijkheid van grote techbedrijven kunnen verminderen als de fundamenten van onze democratische samenleving versterken.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media