'Juist het mkb moet zich snel gaan verdiepen in duurzaamheidsrapportages'

23 JAN 2024 15:19 | Boer & Croon
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Steven van Dalen

Aanleiding:
Duurzaamheidsrapportage niet op het netvlies bij mkb

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mkb-bedrijven zich niet hebben geïnformeerd over Europese verplichtingen voor duurzaamheidsrapportages op basis van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Op zich is dat niet vreemd, omdat deze verplichtingen voor veel van deze bedrijven pas over een of twee jaar zullen gelden. Toch is het verstandig om hier niet langer mee te wachten, en wel om drie redenen.

 

Ten eerste kan dit de concurrentiepositie schaden. Klanten die wel aan de informatieplicht voldoen kunnen immers om duurzaamheidsinformatie verzoeken. Als je hier niet aan kunt voldoen lijd je in het beste geval gezichtsverlies. De kans is groot dan de klant in de toekomst de voorkeur geeft aan leveranciers die wel keteninformatie kunnen verschaffen.

 

Ten tweede kan het geen kwaad om de rapportage alvast te testen om te beoordelen of alle benodigde data voorhanden zijn. Dat kun je beter tijdig tijdens een “dry run” inventariseren dan op het laatste moment. Als dan pas blijkt dat je de hulp van duurzaamheidsexperts nodig hebt, zou je achter het net kunnen vissen. Deze zijn namelijk schaars en de vraag naar hun expertise is momenteel groot.

 

De derde reden is fundamenteler van aard. Want CSRD gaat niet alleen over rapportage, maar ook over reductie: je moet aangeven hoe je reductie in onder andere uitstoot en energieverbruik gaat realiseren (de verplichte hoeveelheid hiervan is sectorafhankelijk). Er wordt een plan van aanpak verwacht en een methode waarmee de voortgang wordt gemeten. Het kan behoorlijk ingewikkeld zijn om hier inzicht in te krijgen, en daarom is het van belang om hier op tijd mee te beginnen. In veel gevallen zullen zowel producten als de productie ervan moeten worden aangepast.

 

Met een Quick Scan, uitgevoerd door een managementadviesbureau, kunnen bedrijven inzicht krijgen in hoeverre hun productieprocessen, core activities en bedrijfsvoering zullen worden beïnvloed door CSRD.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid