Rotterdam 17 mei - Maandagavond zijn voor de achttiende keer de Philips Innovation Award uitgereikt. Met hun duurzame innovatie voor bloedverdunners won ExCulture de award in de Innovator League. Plense Technologies ging er met de hoofdprijs vandoor bij de Rough Diamond League, een categorie die zich richt op veelbelovende startups die na oktober 2022 zijn opgericht.
Aisling Foley (Iers) en Ilaria Poledri (Italiaans) zijn de oprichters van ExCulture. Zij hebben zich gestort op de heparinemarkt, een stof die al bijna een eeuw lang wordt gebruikt als onderdeel van bloedverdunners. Heparine wordt gewonnen uit varkensdarmen. Als gevolg van epidemieën, in China met name, zijn er al jarenlang tekorten. In samenwerking met de TU Delft werkt Exculture aan een fermentatieproces dat heparine-verbindingen kan produceren zonder dat er varkens voor hoeven te worden geslacht.
Aanscherpen van businessplan
De jury roemde het innovatieve product, de sterke presentatie en het bekwame team dat zij in staat achten om wereldwijd succes te behalen. 'Deelname aan het programma heeft ons geholpen met het aanscherpen van ons businessplan én de boodschap', zegt co-founder Aisling Foley.
De cheque ter waarde van 50.000 euro is een welkome steun voor ExCulture in hun lange reis naar het uiteindelijke doel: de ontwikkeling van een echt product. 'We gaan het geld gebruiken om onze heparine-verbindingen verder te testen. Ook kunnen we hiermee naar de Verenigde Staten om daar gesprekken te voeren met potentiële investeerders, aangezien de heparine-tekorten daar sterk voelbaar zijn', zegt Poledri.
Belangrijkste ondernemersprijzen
De Philips Innovation Award zijn de belangrijkste ondernemersprijzen voor studenten in Nederland. Tamo Meijer is voorzitter van de organisatie: 'Het is niet enkel een competitie, maar een compleet programma voor studentondernemers en pas-afgestudeerden. Zij krijgen hulp van ervaren business-coaches bij het aanscherpen van hun ideeën en toegang tot een groot netwerk van investeerders. Op die manier worden ruwe concepten langzaam maar zeker echte businessplannen.'
Voor deze editie meldden zich maar liefst 155 jonge bedrijven. Na een eerste juryselectie kwamen er dertig kandidaten naar boven drijven die in drie trainingsdagen werden klaargestoomd voor de halve finale. 'Wij bieden ze de kans om zonder pitch-setting rechtstreeks met investeerders in gesprek te gaan. Het is vooral deze feedback die als erg waardevol wordt beschouwd', aldus Meijer.
De juryleden van de Philips Innovation Award
Innovator League
De Innovator League kende in totaal vijf finalisten, onder wie Heliostrome. Deze startup ontwikkelt software om boeren in droge gebieden te helpen hun akkers met zonne-energie te irrigeren. Innoflex maakt gebruik van dunne-filmtechnologie om stikstofoxiden uit de lucht te filteren. Daarmee hoopt het bedrijf in de toekomst een oplossing te zijn voor de stikstofuitstoot op veehouderijen.
Fabulous Fungi ontwikkelt een duurzaam alternatief voor synthetische kledingverf, door gebruik te maken van speciale schimmels. Weco werkt aan een nieuwe generatie golfenergie-omzetters. Hiermee wekt het bedrijf duurzame stroom op voor een prijs die vergelijkbaar is met windenergie. Er zijn plannen om voor de kust van Scheveningen een testfaciliteit te openen.
Rough Diamond League
De categorie Rough Diamond richt zich op tech-bedrijven die na oktober 2022 zijn opgericht. In de finale stonden DeltaV, Sixth Sense Diagnostics en Plense Technologies. De jury bleek uiteindelijk het meest onder de indruk van die laatstgenoemde startup. Plense Technologies 'luistert' naar planten. Daarvoor gebruikt het speciale microfoons, die in staat zijn om ultrasone geluiden op te vangen. 'Met de inzet van algoritmes vertalen we dit naar concrete data; hoeveel water er in een plant zit bijvoorbeeld. Met deze technologie kunnen de opbrengst van gewassen verhogen', zegt co-founder Berend de Klerk.
Een waardevol traject
Meedoen aan het programma heeft hem naar eigen zeggen veel waardevolle inzichten opgeleverd. 'Je wordt op allerlei manier gecoacht en uitgedaagd. Het heeft ons echt geholpen om nog beter na te denken over ons businessmodel. Verder is het natuurlijk ook een mooi podium voor meer bekendheid.' De startup startte vrij recent met een eerste pilot bij een betalende klant. De winnende cheque met een prijs ter waarde van 10.000 euro wil De Klerk inzetten voor de ontwikkeling van meer prototypes. Daarmee hoopt Plense Technologies de testfase te kunnen versnellen. Net als de andere finalisten heeft de startup één ultiem doel: een commercieel product naar de markt brengen.
Dit is een origineel bericht van Philips Innovation Award
Ga naar alle berichten van deze organisatie.