Bob de Wit over record aantal zwevende kiezers: Het industriële tijdperk is voorbij

20 NOV 2023 10:00 | B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media

Democratie-expert Bob de Wit over record aantal zwevende kiezers: Het industriële tijdperk is voorbij

Niet eerder in de geschiedenis was de uitslag van de verkiezingen vooraf zo onvoorspelbaar. Volgens hoogleraar Bob de Wit ligt dat niet zozeer aan de programma’s van de politieke partijen, het democratisch stelsel is toe aan vernieuwing. 

Dat twee van de drie kiezers nog niet weet welk vakje op 22 november rood te kleuren, is symptomatisch voor dit tijdperk, stelt De Wit. De wetenschapper beschrijft in zijn boek Democratie 4.0 de maatschappelijke omwenteling die deze onzekerheid veroorzaakt.

Omdat arbeid en kapitaal de maatschappelijke verhoudingen niet meer bepalen, herkennen arbeiders zich niet meer ‘op links’ en ondernemers voelen zich niet vertegenwoordigd ‘op rechts’. Partijen proberen zich nu te onderscheiden met standpunten over het klimaat of de Europese Unie. Omdat links of rechts stemmen niet meer vanzelfsprekend is, raakt de kiezer het spoor bijster.

Direct betrokken stemmen

Het industriële tijdperk is voorbij, concludeerde De Wit in zijn voorlaatste boek Society 4.0. In onze nieuwe samenleving creëren data en digitale technologieën de grootste economische waarde, en niet meer industriële massaproductie. Maar onze democratische instituten stammen nog uit de voorbije industriële samenleving ‘Society 3.0’

De analyse die De Wit in Democratie 4.0 maakt: Technologieën als blockchain, 3D-printing en industry platforms maken dat burgers regionaal in hun behoeften kunnen voorzien. Daar hoort bij dat zij direct in besluitvorming hierover worden betrokken. De digitale techniek maakt dat nu ook mogelijk. In een lokaal georganiseerde samenleving kun je per onderwerp stemmen. De Wit introduceert de term ‘glokale’ burgersamenleving. Zo’n samenleving formuleert lokale oplossingen voor de mondiale uitdagingen, waarvoor de nieuwe technologie ons plaatst.

Hij stelt een gekozen orgaan voor om beslissingen op internationaal niveau te nemen. Naties worden steeds minder relevant voor het oplossen van de grote problemen van deze tijd.

Samenvattend: de democratie moet opnieuw worden uitgevonden vanwege de digitalisering en de globalisering van de economie.

Wetenschapper

De Wit is een wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst. Hij is een autoriteit op het gebied van digitale transformatie en strategieontwikkeling. Hij is een internationaal veelgevraagd spreker over de gevolgen van de digitale revolutie voor organisaties, de samenleving en de mens. Zijn academische boek Strategy: An International Perspective (7e editie, 2020) wordt in meer dan zeventig landen op universiteiten en business schools als standaard gebruikt.

Ideale expert

De visionair is beschikbaar om zijn inzichten te delen in zowel de geschreven media, als in inhoudelijke televisieprogramma’s. Hij is een frisse denker die een spectaculaire stellingname verdedigt en complexe problematiek kan vertalen naar een niveau dat iedereen begrijpt.

Algemene informatie

  • Titel: Democratie 4.0
  • Prijs: € 35,50 (incl. btw)
  • ISBN: 9789462158092
  • Auteur: Prof.dr. Bob de Wit

Meer binnen de rubriek Uitgeverij