NiNsee en Pakhuis De Zwijger presenteren: ‘De Rehabilitatie van Tula’

19 SEP 2023 10:12 | NiNsee, Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en Pakhuis De Zwijger presenteren: ‘De Rehabilitatie van Tula’

Moderne verbeelding van Tula, door Edsel Selberie (ca. 2015) 

Amsterdam, 19 september 2023 

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, NiNsee, en Pakhuis De Zwijger kondigen met trots het speciale evenement aan: ‘De Rehabilitatie van Tula’. Dit programma staat gepland op 3 oktober 2023 om 20.00 uur in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam en markeert een keerpunt in de erkenning en eerherstel van Tula en zijn medestrijders, symbolen in de strijd voor vrijheid en gelijkheid tijdens het Nederlandse slavernijtijdperk op Curaçao.

Op 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curaçao zich dapper tegen de Nederlandse slavenhouders, waarbij ze streden voor hun fundamentele mensenrechten. Tula, de koploper van deze opstand, werd op 3 oktober 1795 onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind. Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Dit jaar, op 3 oktober 2023, volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar.

Het NiNsee en Pakhuis De Zwijger daarom hebben de handen ineengeslagen om op 3 oktober de Tula-lezing te organiseren, als onderdeel van de viering van dit ongekende eerherstel. Hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Prof. mr. Wouter Veraart, zal de aanwezigen inlichten over de juridische benadering en de gevolgen van het eerherstel. Deze lezing zal worden gevolgd door een boeiend gesprek tussen onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao en andere eilanden in het Koninkrijk, over de diepgaande impact van het eerherstel op de gemeenschap.

Sprekers:

1.    Prof. mr. Wouter Veraart: Professor Rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

2.    Zion Piggott: Oprichter van Curasoleño, Educatiemedewerker en rondleider bij het Nationaal Archief

3.    Durwin Lynch: Programmacoördinator van de Master MPA in de Health and Life Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam

4.    Lucia Martis: Directeur Stichting Profor 

5.    Laurindo Andrea: modevormgever, modehistoricus, educatiemedewerker en rondleider Nationaal Archief

Dit evenement biedt een gelegenheid om te reflecteren op en te leren van een cruciaal stuk geschiedenis en de betekenis ervan voor de hedendaagse samenleving.

Over NiNsee:

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) heeft als missie het bevorderen van kennis en begrip van het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis ervan in de hedendaagse samenleving. NiNsee werkt aan bewustwording, educatie en herdenking en organiseert evenementen en tentoonstellingen om de erfenis van de slavernij bespreekbaar te maken.

Over Pakhuis De Zwijger:

Pakhuis De Zwijger is een onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam. Het biedt een ruimte voor dialoog, debat en reflectie over maatschappelijke kwesties en stimuleert positieve verandering in de samenleving door middel van een gevarieerd programma van evenementen en activiteiten.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze historische gebeurtenis. De toegang is gratis, maar het reserveren van een ticket is verplicht. Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht op de website van Pakhuis De Zwijger, https://dezwijger.nl/programma/de-rehabilitate-van-tula Neem voor persinformatie en interviewverzoeken contact op met: Pers@ninsee.nl Over NiNsee: Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis ,NiNsee, heeft als missie het bevorderen van kennis en begrip van het Nederlandse slavernijverleden en de erfenis ervan in de hedendaagse samenleving. NiNsee werkt aan bewustwording, educatie en herdenking en organiseert evenementen en tentoonstellingen om de erfenis van de slavernij bespreekbaar te maken. Over Pakhuis De Zwijger: Pakhuis De Zwijger is een onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam. Het biedt een ruimte voor dialoog, debat en reflectie over maatschappelijke kwesties en stimuleert positieve verandering in de samenleving door middel van een gevarieerd programma van evenementen en activiteiten. Voor meer informatie over het evenement en reserveringen kunt u contact opnemen met info@ninsee.nl

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur