'Rekening aan burgers voor ontmanteling kerncentrale Dodewaard vraagt om regels'

30 MEI 2023 13:51 | ASN Bank

Dit is een expertquote van Piet Sprengers, Hoofd duurzaamheidstrategie en -beleid, ASN Bank

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Staat draait op voor kosten ontmanteling kerncentrale Dodewaard

Het uitkeren van dividend en het inkopen van eigen aandelen is nodig aan regulering toe. Dat laten onder andere de energiebedrijven Vattenfall, EPZ, Uniper en Engie zien. Ze vragen de belastingbetaler nu te betalen voor de sloop van de centrale na eerst 1,5 miljard Euro aan dividend uit de kerncentrale van Dodewaard te hebben onttrokken Deze werkwijze is legaal maar verre van moreel rechtvaardig.

De overheid probeerde via de rechter af te dwingen dat de eigenaren voldoende geld zouden reserveren voor de sloop. Juridisch bleek dat tevergeefs. De betreffende bedrijven schuiven de kosten van hun eigen bedrijfsvoering hiermee door naar de samenleving en houden winsten voor zichzelf. Uiteindelijk draait de belastingbetaler op voor dit gat in de regelgeving.

Voor nieuwe kerncentrales is dit gat juridisch inmiddels afgedicht maar daarmee is de kous nog niet af. Want dit geldt niet alleen voor deze vier energiebedrijven. Dit jaar keren beursgenoteerde bedrijven in Nederland tientallen miljarden uit aan hun aandeelhouders.

Tegelijkertijd vragen ze de overheid (en dus belastingbetaler) om subsidies onder andere voor de verduurzaming van hun bedrijfsactiviteiten. De winst wordt daarmee niet eerlijk en toekomstbestendig besteedt. Een veel groter deel ervan zou gebruikt moeten worden om te investeren in verduurzaming van de productie en het aanleggen van financiële buffers om toekomstige tegenvallers en schadeclaims, bijvoorbeeld door klimaatschade, op te vangen.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen