'BTW-verhoging op sport en boeken bedreigt gezondheid miljoenen Nederlanders'

25 SEP 2024 08:34 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Klaas Koster

Aanleiding:
Zorgen om btw-verhoging: 'Sportdeelname is belangrijke voorspeller van zorgkosten'

De aangekondigde verhoging van de btw op sportactiviteiten van 9 procent naar 21 procent zal vanaf 2026 miljoenen Nederlanders raken, vooral degenen die sporten om gezond te blijven. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling in een tijd waarin overgewicht, burn-out en stress toenemen. Sporten helpt deze problemen te voorkomen, maar wordt door deze maatregel minder toegankelijk, vooral voor mensen met een beperkt budget. Het risico bestaat dat sporten als een luxe wordt gezien, met als gevolg een toename van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en obesitas.

Ook de btw-verhoging op boeken roept zorgen op. Lezen is essentieel voor persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid, maar wordt al minder populair, vooral onder jongeren. Een prijsstijging van boeken kan deze trend verder versterken. De overheid zou in plaats daarvan moeten kijken naar alternatieve belastingmaatregelen, zoals op ongezonde producten of oppervlakkige content op sociale media, die de aandachtspanne verkorten en geen bijdrage leveren aan persoonlijke groei.

In plaats van gezonde keuzes moeilijker te maken, zou het kabinet moeten investeren in maatregelen die sporten en lezen stimuleren. Denk aan subsidies voor sportscholen die gewichtsverlies en gezondheid bevorderen of het toegankelijker maken van boeken. Dit zou op lange termijn niet alleen zorgen voor een gezondere, weerbaardere samenleving, maar ook tot lagere zorgkosten leiden. De voorgestelde btw-verhogingen lijken op korte termijn inkomsten te genereren, maar de langetermijneffecten op de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking kunnen desastreus zijn.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:
Website:
https://ngvv.nl

Dit is een origineel bericht van NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid