Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Sarah De Mul benoemd tot hoogleraar Literatuur, cultuur en diversiteit bij de faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen. De Mul was al aan de Open Universiteit verbonden als universitair hoofddocent. Het gaat om een benoeming voor vijf jaar.
Literatuur en postkoloniale studies
De leerstoel Literatuur, cultuur en diversiteit heeft een uitgesproken interdisciplinair profiel. Het onderzoek richt zich op de rol van literatuur in relatie tot interculturele, (trans)nationale en mondiale processen in de moderne samenleving vanaf de koloniale periode tot heden. Het benadert literatuur als drager van culturele herinnering en identiteit en onderzoekt de rol van etniciteit, gender, nationaliteit, klasse en seksualiteit in deze. Centraal staan nieuwe literaire ontwikkelingen die voortvloeien uit een mondiale geschiedenis gekenmerkt door cross-culturele interactie, mobiliteit en uitwisseling over nationale, talige en geografische grenzen heen. Methodologisch wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de letterkunde en postkoloniale, gender en globalisation studies. Op deze manier kan vanuit de literatuur een verhelderende bijdrage geleverd worden aan actuele, maatschappelijke vraagstukken als migratie, feminisme, nationale identiteit en culturele herinnering.
Onderzoekslijn: Congo Vrijstaat
Concreet zal vanuit de leerstoel bijgedragen worden aan de onderzoekslijn die zich focust op de literaire en culturele productie over de Congo Vrijstaat in transnationaal perspectief. De Mul is oprichter van het door NWO gesubsidieerde onderzoeksnetwerk The Congo Free State across Language, Culture and Media.
Over Sarah de Mul
Sarah De Mul (1978, Wilrijk, België) studeerde in Antwerpen, Utrecht en Londen en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Colonial Memory in Contemporary Dutch and British Women’s Travel Writing. Ze deed postdoctoraal onderzoek onder andere met een Rubicon beurs bij de Universiteit Leiden en met een beurs van het FWO bij de KULeuven. In 2013 trad ze in dienst bij de Open Universiteit eerst als universitair docent later als universitair hoofddocent Letterkunde. Haar publicaties omvatten onder andere Commitment and Complicity in Cultural Theory and Practice (Palgrave Macmillan, 2009, met B. O. Firat and S. van Wichelen), Literature, Language, and Multiculturalism in Scandinavia and the Low Countries (Amsterdam/New York: Rodopi, 2013, met W. Behschnitt and L. Minnaard) en The Postcolonial Low Countries (Lexington Books, 2012, met E. Boehmer). Ze is mede-organisator van het Platform for Postcolonial Readings en bestuurslid van de schrijversvereniging PEN Vlaanderen. Naast haar wetenschappelijke werk is ze ook auteur van het literaire non-fictieboek ‘Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte’ (De Bezige Bij 2017) en mede-auteur van de essaybundel Een leeuw in een kooi. De multiculturele grenzen van Vlaanderen (Meulenhoff-Manteau 2009).
Dit is een origineel bericht van Open Universiteit
Ga naar alle berichten van deze organisatie.