'Zorginstellingen moeten cyberrisico’s serieus nemen om continuïteit zorg te waarborgen'

07 MRT 2024 14:46 | Marsh
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Sjaak Schouteren

Aanleiding:
https://z-cert.nl/wereldwijd-nemen-ransomware-incidenten-in-de-zorg-toe/

De zorg heeft steeds vaker te maken met ransomware-aanvallen en datalekken. Wereldwijd steeg het aantal incidenten met 73 procent. Dit meldt het Zorg Detectie Netwerk (Z-CERT), het cybersecurity expertisecentrum voor de zorgsector.

Iedereen verwacht dat zorg goed geregeld en altijd beschikbaar is. Cybercriminelen deinzen er echter niet voor terug om de zorg aan te vallen met ransomware. Daardoor kan het gebeuren dat sommige zorg tijdelijk niet beschikbaar is. Zorginstellingen moeten zich bewust worden van de cyberrisico’s en het belang van goede bescherming hiertegen voor de samenleving.

Onderzoek van het Zorg Detectie Netwerk (Z-CERT) laat zien hoe belangrijk het is dat zorginstellingen weten met wie ze zakendoen. Alleen zo kan de continuïteit van de zorg gewaarborgd worden. Bedrijven en instellingen die gebruikmaken van ICT-dienstverlening, moeten zeker weten dat hun leverancier voor een zo veilig mogelijk systeem zorgt. Het is namelijk ieders verantwoordelijkheid om de impact van een cyberincident te verkleinen.

Bedrijven en organisaties realiseren zich nog onvoldoende dat ze voor belangrijke processen afhankelijk zijn geworden van anderen én van toenemende digitalisering en computersystemen. Het uitvallen van zo’n computersysteem kan grote gevolgen hebben, zeker in de zorg. Bedenk maar wat de gevolgen zijn als beeldzorg niet werkt of recepten niet kunnen worden uitgeschreven. En zo zijn er nog veel meer elementen in de zorg die kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Daardoor kunnen grote groepen mensen ineens zonder de juiste zorg komen te zitten. Dat moeten zorginstellingen voorkomen door verantwoordelijkheid te nemen voor cyberrisico’s.

https://www.marsh.com/nl/nl/services/cyber-risk/insights/defining-uncovering-cyber-risks-digital-supply-chain.html https://www.marsh.com/nl/nl/services/cyber-risk.html

Meer binnen de rubriek Zorg