Uitreiking Eijkman Medailles

31 AUG 2022 13:47 | Koninklijk Instituut voor de Tropen

Welke wetenschappers hebben baanbrekend onderzoekswerk verricht op het gebied van mondiale gezondheid (global health)?

Op 1 september 2022 krijgen de laureaten de medaille uitgereikt uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Teun Bousema, winnaar van de Eijkman Medaille in 2017. De uitreiking vindt plaats tijdens het Power of Knowledge symposium in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Vanaf 13:15 uur is uitreiking rechtstreeks te volgen via de link:

 https://us06web.zoom.us/j/81862743060?pwd=bG0yK1lxYnNjdS9Qay9xcC9TRkJSZz09

De toekenning van de Eijkman Medaille is dit jaar vernieuwd. Voorheen kwamen alleen Nederlandse wetenschappers in aanmerking voor de Medaille. Als erkenning voor het mondiale karakter van hedendaags gezondheidsonderzoek, heeft het Eijkman Medaillefonds besloten om dit jaar twee medailles uit te reiken:  één aan een Nederlandse wetenschapper en één aan een wetenschapper van niet-Nederlandse afkomst maar met duidelijke banden met een onderzoeksinstelling in Nederland.  In de vernieuwde opzet wil het Eijkman Medaillefonds gezondheidsonderzoek aanmoedigen dat gedaan wordt in instituten buiten onze landsgrenzen.

Over de Eijkman Medaille

Sinds 1927 wordt de Eijkman Medaille uitgereikt aan wetenschappers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor wat toen nog tropische geneeskunde heette, tegenwoordig mondiale gezondheid of global health. De Stichting Eijkman werd dat jaar opgericht ter huldiging van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Prof. Dr.  Christiaan Eijkman, een van de grondleggers van de moderne voedingsleer. In 1929 ontving Eijkman de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn werk.

De Stichting Eijkman is gevestigd in het KIT. Sinds de eerste uitreiking in 1927 hebben 53 wetenschappers de medaille ontvangen.

Jury van de Eijkman Medaille 2022:

Prof. dr. Teun Bousema – RadboudUMC

Prof. dr Constance Schultz – Amsterdam UMC/AIGHD

Prof .dr Charles Agyemang – Amsterdam UMC

Dr. Billie de Haas – RUG

Dr. Mirjam Bakker - KIT

Externe juryleden:

D. Annette Erhart - The London School of Hygiene & Tropical Medicine

Prof. dr. Seye Abimbola, University of Sydney, Prince Claus Chair

Tekst hieronder onder embargo tot donderdag 1 september 13 uur:

De twee winnaars van de Eijkman Medailles zijn bekend! Medisch onderzoekers Prof. Dr. Arjen Dondorp en Prof. Dr. Rovina Ruslami zijn verkozen om  hun baanbrekende onderzoek op het gebied van mondiale gezondheid (global health).

Een inzichtelijke en toegankelijke animatie over beide winnaars van de Eijkman Medaille is hier te zien.

Prof.dr. Arjen Dondorp ontvangt de Eijkman Medaille voor zijn malaria-onderzoek. Het werk van Dondorp en zijn team heeft geleid tot een betere behandeling van ernstige malaria, een aandoening waar jaarlijks 600.000 mensen wereldwijd aan overlijden. Hij beschreef niet alleen de verspreiding van resistente parasieten maar ontwikkelde ook een manier om met combinaties van bestaande malariamiddelen resistente parasieten het hoofd te bieden en goede behandelresultaten te behouden. Dat is baanbrekend. De jury roemt Dondorp’s brede onderzoeksagenda en zijn invloed op het veld van internationale gezondheidszorg. Arjan Dondorp is verbonden aan de Universiteit van Oxford, Amsterdam UMC en aan de Mahidol Universiteit in Bangkok, Thailand .

Prof.dr. Rovina Ruslami wordt gelauwerd voor haar baanbrekende tuberculose-onderzoek in Indonesië. Ruslami loopt voorop met haar klinisch farmacologisch onderzoek. De behandeling van tuberculose is gecompliceerd door medicijnresistentie en de lange duur van de behandeling. Haar werk toonde onder meer aan dat een hogere dosis van het middel rifampicine leidt tot betere overlevingskansen bij hersenvliesontsteking door tuberculose. Rovina Ruslami is gepromoveerd aan het Radboud UMC en nu verbonden aan de Padjadjaran Universiteit in Bandung, Indonesië.

Persbericht bestaat uit twee delen. Tweede deel is onder embargo tot donderdag 1 september 13 uur.

Meer binnen deze rubriek