Campagne voor gelijke kansen voor top- en breedtesport van start
Paralympisch kampioenen en gouden medaillewinnaars Jetze Plat en Kimberly Alkemade hebben een krachtige boodschap voor de sportwereld: "Mijn medaille is pas echt compleet als iedereen dezelfde kans krijgt”. Beide sporters zijn een symbool van doorzettingsvermogen en succes en zetten zich nu nadrukkelijk in voor gelijke kansen voor mensen met een beperking in de sport. Plat en Alkemade zijn al een aantal jaar ambassadeurs van Fonds Gehandicaptensport.
Gelijke kansen in de sportwereld
In Nederland heeft 33% van de mensen met een beperking niet de mogelijkheid om te sporten, niet vanwege hun beperking, maar vanwege het gebrek aan toegang tot betaalbare hulpmiddelen en toegankelijke sportlocaties. Het blijkt dat één op de drie mensen met een beperking tegen structurele barrières aanloopt als het gaat om sporten en bewegen. Hoewel veel sportaanbieders inclusiviteit nastreven, blijft er een groot tekort aan faciliteiten, sporthulpmiddelen en begeleiding. "Het is onvoorstelbaar dat zoveel mensen, die willen sporten, worden buitengesloten. Niet vanwege hun fysieke beperkingen, maar door een gebrek aan toegang tot de juiste middelen" benadrukt Plat, die tijdens de afgelopen Paralympische Spelen in Parijs maar liefst drie gouden medailles in de wacht sleepte.
Sport is voor mensen met een beperking vaak meer dan alleen een vorm van lichaamsbeweging. Het biedt sociale interactie, verhoogt het zelfvertrouwen en verbetert de algemene gezondheid en kwaliteit van leven. Echter, wanneer sporten en bewegen onbereikbaar blijft door verschillende barrières krijgen mensen met een beperking geen eerlijke kans. Ze worden niet alleen uitgesloten van de sportwereld, maar ook van de voordelen die sporten met zich meebrengt.
De cijfers die spreken
Het blijkt dat 33% van de mensen met een beperking niet de mogelijkheid heeft om te sporten, terwijl deze groep aangeeft wél de wens te hebben om actief te zijn. De grootste drempels zijn hoge kosten voor aangepaste sporthulpmiddelen, zoals sportrolstoelen of handbikes, en het gebrek aan toegankelijke sportlocaties. Daarnaast geeft een aanzienlijk deel aan dat er te weinig (en veelal niet gespecialiseerde) coaches zijn die weten hoe ze om moeten gaan met sporters met een beperking.
"Dit is niet acceptabel," zegt Kimberly Alkemade, paralympisch winnaar van een gouden en zilveren medaille op het onderdeel para-atletiek in Parijs. "De drempels die mensen met een beperking opgelegd krijgen, zijn door de maatschappij gecreëerd. Het is aan ons allemaal om deze weg te nemen. Ik heb de kans gehad om mijn dromen na te jagen en gouden medailles te winnen, maar mijn medailles zijn pas echt compleet als iedereen dezelfde kansen krijgt om te sporten."
Een oproep tot actie
Plat en Alkemade roepen beleidsmakers, sportorganisaties en de samenleving op om de sport toegankelijker en eerlijker te maken voor iedereen. Ze pleiten voor meer investeringen in toegankelijke sportfaciliteiten, betaalbare sporthulpmiddelen en het trainen van gespecialiseerde coaches. "Iedereen zou de kans moeten krijgen om zijn of haar sportieve dromen na te jagen. Of je nu wel of geen beperking hebt, sport moet een recht zijn, geen privilege.", aldus Alkemade.
Help mee sport eerlijker te maken
Om deze verandering mogelijk te maken, roept Plat op om in actie te komen. "Iedereen kan een verschil maken. Door te doneren, door bewustwording te creëren of door je in te zetten voor inclusieve sportprojecten, kunnen we samen de sport een stukje kansrijker maken.”
Nederlandse Loterij is 1% Fairshare® partner van Fonds Gehandicaptensport én supporter van kansen en ondersteunt daarom bij deze campagne voor gelijke kansen voor top- en breedtesport. De campagne is ontwikkeld door TBWA\NEBOKO en mede mogelijk gemaakt door een aantal mediapartners (o.a. De Telegraaf, Ocean Outdoor, PXR en VI Magazine).
Dit is een origineel bericht van Fonds Gehandicaptensport Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
12 DEC 2024