Voetbal is voor iedereen, niemand staat buitenspel
Op woensdag 15 mei is voor het tweede jaar het KNVB Schoolvoetbaltoernooi voor speciaal onderwijs van start gegaan. Op vrijdag 7 juni trappen ze in Utrecht het toernooi af, met niemand minder dan Sari van Veenendaal. Na het succes van vorig jaar vinden er dit jaar niet vier toernooien, maar negen toernooien plaats bij voetbalverenigingen door het hele land. Het schoolvoetbaltoernooi is ontstaan uit een samenwerking tussen Fonds Gehandicaptensport, Albert Heijn, de KNVB en wordt gesteund door de Zwaluwen Jeugdactie. Het motto van de toernooien is ‘Voetbal is voor iedereen, niemand staat buitenspel’.
Negen locaties
Op negen verschillende locaties door het hele land vinden de toernooien verspreid over mei en juni plaats. De toernooien zijn bedoeld voor zogenaamde ‘cluster 3-scholen’, waarbij kinderen deelnemen in twee categorieën; ‘Onder 12’ en de categorie ‘Onder 14’. Vorig seizoen hebben er ongeveer 200 kinderen deelgenomen. Dit jaar doen meer dan 900 kinderen, verdeeld over +/- 90 teams, uit het speciaal onderwijs mee!
Aftrap in Utrecht met Sari van Veenendaal
Op vrijdag 7 juni trapt het schoolvoetbaltoernooi af bij DVSU Utrecht. DVSU/ Forza Friends is dé voetbalclub van Utrecht en omstreken voor kinderen met een beperking. De club sluit niemand uit, er zijn geen wachtlijsten. Ze hebben een afdeling specifiek voor kinderen met een beperking (G-voetbal). De achtergronden van de spelers zijn zeer divers: er zijn bijvoorbeeld spelers met spierziekten, syndroom van down, cerebrale parese, ontwikkelingsachterstanden en in het autisme-spectrum.
Als speciale gast is ex-international Sari van Veenendaal, in 2019 nog uitgeroepen tot de beste voetbalkeepster van de wereld, aanwezig bij het schoolvoetbaltoernooi. In juli 2022 beëindigde ze haar actieve voetbalcarrière, waarna de KNVB haar in juni 2023 aantrok als adviseur vrouwenvoetbal.
Sari van Veenendaal: “Mijn zus werkt in het special onderwijs. Alleen daarom vind ik het al heel gaaf om bij dit schoolvoetbaltoernooi aanwezig te zijn. Sporten is voor iedereen, met of zonder beperking. Ik kijk nu al uit naar het enthousiasme van de kinderen!”
Genieten van het voetbalplezier
Het liefst groeien de toernooien uit naar een groter aantal, waardoor er nog meer jongens en meiden uit het speciaal onderwijs kunnen genieten van het voetbalplezier. De toernooien leiden mogelijk tot meer enthousiaste voetballiefhebbers die instromen bij de lokale voetbalverenigingen die ‘passend voetbal’ aanbieden. De samenwerkende partners zien voor deze verenigingen een belangrijke rol weggelegd om de kinderen verder te enthousiasmeren en structureel te laten sporten.
Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport: “We zien helaas nog steeds een achterstand in sportparticipatie bij kinderen met een beperking. Door het organiseren van deze toernooien willen we meer kinderen uit het speciaal onderwijs laten ervaren hoe leuk sporten is.”
Meedoen = winnen
De groei van het aantal toernooien van dit schooljaar bewijst dat er veel animo is voor KNVB Schoolvoetbal speciaal onderwijs. Iedere jongen of meisje uit het speciaal onderwijs moet aan een van de toernooien mee kunnen doen. Daarom streven de organisatoren van dit unieke evenement naar een landelijk dekkend netwerk van toernooien. In het ‘reguliere’ schoolvoetbal is dat immers ook het geval. Belangrijk hierin is de betrokkenheid van een lokale amateurvereniging, evenals de regionale scholen in het speciaal onderwijs.
Over Fonds Gehandicaptensport en Uniek Sporten
In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen voor wie sporten niet vanzelfsprekend is. Lang niet overal is het sport- en beweegaanbod toegankelijk of ontbreken er faciliteiten in de buurt. Fonds Gehandicaptensport maakt zich sterk om sport en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk te maken zodat ook zij altijd en overal kunnen sporten. Om die reden is in samenwerking met gemeenten Uniek Sporten ontwikkeld; hét platform van Nederland waar men alles vindt over sporten en bewegen met een beperking en waar je zowel online als persoonlijk sport- en beweegadvies op maat krijgt. Ook kunnen mensen met een beperking een aanvraag doen om een sporthulpmiddel uit te proberen of aan te schaffen. Met advies én eventuele financiering.
Over de KNVB
De KNVB organiseert al jaren schoolvoetbaltoernooien en stimuleert dat zoveel mogelijk scholen meedoen. KNVB Schoolvoetbal staat voor plezier, vriendschap, en met de gehele klas samen genieten van voetballen. Zij stimuleren dan ook dat iedereen mee mag doen, of zij of hij wel of geen ervaring heeft of lid is van een voetbalvereniging. De KNVB staat voor gelijke kansen, ook in het Schoolvoetbal staat niemand buitenspel.
Over Albert Heijn
Albert Heijn staat midden in de samenleving en weet daardoor wat Nederland beweegt, wat Nederlanders enthousiast maakt en wat Nederland samenbrengt en uniek maakt. Het hebben van ambitie, alles halen uit je talent, doorzetten, volharden, klein doen, groot denken en het genieten van vooruitgang en succes. Dat is allemaal terug in de meest populaire sport van Nederland: voetbal. Daarom is Albert Heijn partner van de KNVB.
Dit is een origineel bericht van Fonds Gehandicaptensport Nederland - Uniek Sporten
Ga naar alle berichten van deze organisatie.