'Leiders moeten verantwoordelijkheid pakken in plaats van schuld bij ander leggen'

13 JUN 2023 09:29 | Charlotte van Asseldonk

Dit is een expertquote van Charlotte Van Asseldonk, eigenaar,  de Talentenleider

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Franse koers vindt rensters die auto's moesten ontwijken verwend: 'Kon écht niet'

Koersdirecteur Pascal Baudron zakte afgelopen weekend volledig door het ijs omdat hij de veiligheid voor de wielrensters in de Ronde van de Pyreneeën niet kon waarmaken. En erger, toen hij daarop werd aangesproken, stelde hij zich op als slachtoffer door zich hardop af te vragen of het de moeite waard is om een koers te organiseren en dan al die inspanningen ‘verpest’ te zien worden door de grillen van ‘verwende kinderen’.

Hij stelde zich dus op als het slachtoffer. Met deze respectloze, niet- inlevende reactie, verliest hij ieder respect als leider.

Iets wat je vaak ziet bij leiders die moeite hebben om hun emoties en frustraties op een constructieve manier te tonen. In plaats van schuld te erkennen en een gesprek te voeren om samen aan een oplossing te werken voor de problemen, kiezen veel leiders ervoor om de schuld bij een ander te leggen. Kinderachtig en machteloos.

Iedere leider moet extreem goede vaardigheden hebben op gebied van emotionele intelligentie, conflictbeheersing en communicatie zodat ze altijd op een respectvolle manier kunnen reageren, zelfs in uitdagende situaties. Laat de leiders de moed hebben om schuld te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten. Door dit te doen, kunnen ze bouwen aan succesvolle teams en organisaties.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen