'Werkgevers doen te weinig om personeel te behouden'

31 MEI 2023 15:24 | Headfirst

Dit is een expertquote van Marion van Happen, CEO, HeadFirst Group

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: DNB: deeltijders willen meer geld voor extra werk | BNR Nieuwsradio

Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zijn organisaties bezig met nieuw talent werven. In deze zoektocht zien werkgevers het huidige personeel echter te vaak over het hoofd.

Om personeel te behouden, kunnen werkgevers verschillende maatregelen nemen. Denk aan meer autonomie, zodat medewerkers zelf hun werk kunnen organiseren. Ook mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling dragen bij aan het behoud van medewerkers, en aan de groei van de organisatie.

Daarnaast is een goede balans tussen werk en privé belangrijk. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld hybride werken mogelijk maken. Ook moeten ze aandacht besteden aan vitaliteit en mentale gezondheid, bijvoorbeeld met ergonomische (flexibele) werkplekken en platforms voor mentale ondersteuning.

Ook een goede werksfeer is essentieel. Medewerkers moeten zichzelf kunnen zijn en eerlijk behandeld worden, ongeacht geslacht, seksuele geaardheid, etnische achtergrond en/of religie. Kortom: werkgevers kunnen veel doen om personeel te behouden.

Talent Monitor

Uit de nieuwste Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst Group blijkt dat werknemers in loondienst twee keer zo snel van werkgever wisselen (externe mobiliteit) dan dat ze een andere functie binnen hetzelfde bedrijf krijgen (interne mobiliteit).

Hoewel interne mobiliteit bewezen voordelen heeft, zoals hogere medewerkerstevredenheid, productiviteit en lagere wervings- en onboardingkosten, blijft externe mobiliteit bijna twee keer zo groot. Werkgevers investeren dus onvoldoende in interne carrièremogelijkheden en richten zich vooral op het aannemen van nieuw personeel.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen