Rathenau Instituut opent tweede editie Melanie Petersprijs

13 JUN 2024 11:00 | Rathenau Instituut

Vandaag stelt het Rathenau Instituut de nieuwe nominatieronde open van de Melanie Petersprijs. Iedereen kan personen voordragen die een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over wetenschap, technologie en innovatie.

Voor de prijs komen personen in aanmerking die de afgelopen twee jaar met een vernieuwend en onderscheidend project de dialoog over wetenschap en technologie hebben versterkt. De prijs omvat 5.000 euro en een sculptuur. Het voordragen van kandidaten kan tot 1 oktober 2024.

Met de prijs wil het Rathenau Instituut een impuls geven aan het werk van mensen die het maatschappelijk gesprek stimuleren over technologische innovaties, zoals nieuwe vormen van kunstmatige intelligentie of nieuwe methoden om DNA aan te passen.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen. De jury bestaat uit juryvoorzitter Daan Roovers (filosoof en Eerste Kamerlid), Peter-Paul Verbeek (hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam), Eva Meijer (dochter van Melanie Peters) en Bart Wernaart (lector aan de Fontys Hogeschool en winnaar van de eerste Melanie Petersprijs).

‘De prijs is ingesteld ter ere van het werk en leven van Melanie Peters’, zegt Maria Henneman, voorzitter van het bestuur van het Rathenau Instituut. ‘Zij was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 de bevlogen directeur van het Rathenau Instituut. Ze benadrukte dat wetenschap, technologie en innovatie alleen tot bloei komen als publieke waarden van een democratische samenleving in ogenschouw worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid voor iedereen en mensenrechten.’

De uitreiking vindt plaats op 14 november 2024 in Den Haag. Meer informatie over de prijs en de voorwaarden is te vinden op de website van het Rathenau Instituut.

Meer binnen de rubriek Wetenschap