'Natuur kan uitstelgedrag overheid op intensieve veehouderij niet langer hebben'

07 SEP 2023 13:51 | MVO Nederland

Dit is een expertquote van Wouter Scheepens, Interim directeur-bestuurder, MVO Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  Onderzoek: deel subsidieregelingen voor de landbouw kan natuur schaden

Schrikken deden ook wij toen we hoorden dat de fossiele industrie jaarlijks 37,5 miljard euro subsidie krijgt van de overheid. Maar er is nóg een sector die directe subsidies ontvangt voor het afbreken van de natuur: de intensieve veehouderij, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van twee ministeries. In plaats van dit resultaat aan te pakken stelt demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) echter nog maar eens een onderzoek in. Terwijl onze natuur dat uitstelgedrag niet langer kan hebben.

Natuurlijk is het goed om – voordat je een beslissing neemt – precies te weten waar het over gaat. En natuurlijk is het lastig dat er geen missionair kabinet is. Maar door alles maar te blijven onderzoeken lopen we nóg verder achterop naar de doelstellingen die er zijn op klimaat en natuur. En dat is kwalijk, gezien de deadline waarop die doelen liggen. En niet voor niets.

Onze oproep aan minister van der Wal is dan ook: doe dat onderzoek, maar laat de actie niet liggen. Die zaken kunnen namelijk prima parallel aan elkaar lopen. Zet de subsidies met een negatief effect op de natuur om naar positieve impact door het geld bijvoorbeeld te investeren in verdienmodellen voor natuurlijke landbouw. Er zijn al ideeën genoeg. Ook bij ondernemers van MVO Nederland, die samenwerken en laten zien dat er oplossingen zijn voor de opgaven in de landbouw. Wat daarin echter vaak ontbreekt, is geld om de volgende stap te zetten. Een beetje subsidie zou dan ook zeker helpen, al is het maar tijdens het wachten op weer een onderzoek.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen