Hulporganisaties niet in staat slachtoffers te bereiken
De angst dat de cholera-uitbraak in Jemen, de grootste in de wereld, zich in een nog snellere tempo zal verspreiden, groeit. Voor de hulporganisaties is het nu al onmogelijk om de 40.000 mensen die besmet zijn te bereiken, waarschuwt Oxfam Novib.
Niet alleen door de hevige gevechten, maar ook de beperkte toegang tot bepaalde gebieden en de vereiste toestemming door de strijdende partijen maken het soms onmogelijk om de mensen te bereiken die de hulp hard nodig hebben.
Het aantal besmettingen, dat nu al hard stijgt, zal de komende tijd verder toenemen. Door de overstromingen als gevolg van het regenseizoen raken waterbronnen verontreinigd, waardoor de ziekte zich makkelijker kan verspreiden. In de laatste twee weken van maart zijn er ongeveer 2500 besmettingen bijgekomen, een stijging van 1000 gevallen per dag in februari. Dat is tien keer meer dan het aantal besmettingen in dezelfde periode vorig jaar.
Sinds de uitbraak in 2016 zijn er meer dan 3000 mensen aan de ziekte overleden. Op het hoogtepunt in juni 2017 kwamen er elke dag 7000 nieuwe besmettingen bij. De uitbraak werd door de Wereld Gezondheids organisatie WHO uitgeroepen tot de ergste cholera uitbraak in de geschiedenis van de mensheid. Als het aantal besmettingen in hetzelfde tempo blijft stijgen, zal het aantal choleragevallen hoger zijn dan in 2017, blijkt uit de berekingen van Oxfam Novib.
‘Hoevel meer moeten de Jemenieten verdragen?’ zegt Suying Lai, hoofd humanitaire zaken bij Oxfam Novib. ‘Oorlog, honger en deze verschrikkelijke ziekte putten mensen uit. Wij als hulporganisatie zijn nu niet in staat om dit humanitaire drama te stoppen. Onze hulpverleners moeten altijd en overal toegang krijgen tot de gebieden waar hulp hard nodig is en dat is nu niet het geval.’
Muhsin Siddiquey, Oxfam’s landendirecteur in Jemen:
"De internationale gemeenschap moet het zich ernstig aanrekenen als men deze ziekte zich nog verder laat verspreiden en er nog meer dodelijke slachtoffers vallen.’
Het merendeel van de mensen die te maken hebben met deze ziekte, leven in moeilijk bereikbare gebieden. Door de gevechten werd Oxfam eerder deze maand gedwongen haar kantoor te verplaatsen naar het noordelijk deel van de stad Hajjah. Daar deelt de organisatie schoon drinkwater uit en helpt mensen met contant geld om voedsel te kopen.
Door voortdurende luchtaanvallen en een beperkte toegang tot hulp, leven 14 miljoen mensen in Jemen in hongersnood. Bijna de helft van alle kinderen tussen zes maanden en vijf jaar is chronisch ondervoed.
Het voortdurende conflict heeft geleid tot een ernstige aantasting en beschadiging van het water- en sanitaire systeem in Jemen. Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn essentiëel om cholera te voorkomen. Volgens de VN zijn er in Jemen 17,8 miljoen mensen die geen toegang hebben tot schoon water. De helft van de gezondheidscentra is buiten werking. Waar ziekenhuizen nog wel open zijn, zijn de behandelkosten voor de meesten onbetaalbaar.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
20 DEC 2024
20 DEC 2024