'Rijksoverheid moet voorkomen dat Nederland een internetmaffiastaat wordt'

22 MEI 2023 12:48 | CGI Nederland

Dit is een expertquote van Johan de Jong, Expert Digitale Overheid bij CGI Nederland

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Online gegevensmisbruik baart kwart Nederlanders veel zorgen

Online criminaliteit neemt in Nederland steeds verder toe en burgers maken zich daar zorgen over. Tegelijkertijd zijn veel burgers onvoldoende digitaal vaardig. Van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geeft 25 procent aan zich grote zorgen te maken over het misbruik van hun digitale persoonlijke en bankgegevens. Ongeveer 50 procent voelt zich niet veilig op het internet en/of vindt het risico om slachtoffer te worden van een hack groot. Zelf was ik onlangs ook slachtoffer van een creditcardfraude en ondanks dat ik mijzelf digitaal vaardig voel, vroeg ik me toch af of ik online ergens iets fout had gedaan.

Een Digitaal Vaar(digheids)bewijs

Het is duidelijk dat een flink deel van de Nederlandse burgers onvoldoende digitaal vaardig is om de gevaren zelfstandig het hoofd te bieden. De Rijksoverheid dient snel de lead te nemen om Nederlanders digitaal vaardig en weerbaar te maken. Naast meer aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs zou dit bijvoorbeeld kunnen door uitgifte van een Digitaal Vaar(digheids)bewijs. Niet om te mogen varen op je boot, maar als bewijs om veilig op het internet te kunnen surfen. Een dergelijk initiatief sluit naadloos aan op de recente oproep van de Europese Commissie om binnen Europa in het afgekondigde Europese jaar van de Vaardigheden een 'enorme impuls' aan het digitaal onderwijs en de digitale vaardigheden van de Europese burger te geven.

Voorkomen dat we een internetmaffiastaat worden.

Corona heeft laten zien dat we meer en meer digitaal afhankelijk zijn geworden. Als we niet op tijd actie ondernemen zetten we onze digitale veiligheid op het spel en riskeren we dat Nederland een paradijs wordt voor de internetmaffia.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media